Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III cu 2% faţă de trimestrul precedent

Economica.net
04 12. 2013
employers_info_sessions660_71041900

Comparativ cu trimestrul al doilea, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată, a crescut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative majorări consemnându-se în învăţământ (11,41%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare, administraţie publică (5,75%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (3,04%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Scăderi ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,42%), construcţii (-0,66%) şi comerţ (-0,17%).

Avansul, în formă ajustată, faţă de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,98%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,97%. Creşterile înregistrate de cele două componente, în formă brută, au fost de 1,86%, respectiv 1,85%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, se observă în administraţie publică (10,36%), sănătate şi asistenţă socială (8,7%), învăţământ (7,48%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (7,06%), ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.

Scăderi s-au înregistrat doar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,22%).