Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 7,28%, în trimestrul trei

Economica.net
04 12. 2015
istock_000011860969small_19037500

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ T3 din 2015 – T2 din 2015, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (16,65%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al III-lea al fiecărui an), administraţie publică (5,74%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (5,61%).

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în intermedieri financiare şi asigurări (-6,53%), industria extractivă (-3,11%) şi tranzacţii imobiliare (-2,29%).

De asemenea, în trimestrul III 2015, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 1,84%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,80%. Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.

În ceea ce priveşte costul orar al forţei de muncă, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, înregistrat la nivelul trimestrului III faţă de aceeaşi perioadă din 2014, datele INS arată că acesta a înregistrat o rată de creştere de 7,28%.

În principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în: alte activităţi de servicii (14,59%), învăţământ (12,65%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (11,27%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă s-a înregistrat doar în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,34%).

Pe de altă parte, creşterile costului orar al forţei de muncă din activităţile sectorului bugetar au fost influenţate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Conform statisticii, creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,29%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,30%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat o creştere de 7,25% pentru ambele forme