Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 3,7% în trimestrul trei

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de precedentele trei luni şi cu 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 04 dec. 2012, 08:17
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 3,7% în trimestrul trei

În formă brută variaţiile au fost similare – 4%, respectiv 7,58%.

„Faţă de trimestrul II 2012 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,80%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,61%) şi alte activităţi de servicii (5,63%). (…) Scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,53%), tranzacţii imobiliare (-4,24%) şi construcţii (-0,56%)”, se arată într-un comunicat al INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012. Astfel, în învăţământ creşterea a fost de 18,41%, în administraţie publică de 12,02%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%.

De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a vacanţei şcolare, iar în administraţie publică de influenţa concediilor de odihnă.

În trimestrul III 2012 creşterea faţă de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%. Creşterea înregistrată de cele două componente pentru indicii în formă brută a fost de 4%.

Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorări ale indicatorului analizat s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,57%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (15,12%) şi alte activităţi de servicii (11,59%). Cele mai mici creşteri s-au înregistrat în transport şi depozitare (2,28%), informaţii şi comunicaţii (2,22%) şi hoteluri şi restaurante (1,41%).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...