Costurile cu reparaţia podului de la Agigea au crescut de patru ori. Care este explicaţia

Reparaţia Podului de la Agigea costă acum 14,7 milioane de euro, de patru ori mai mult decât în momentul semnării contractului, în 2010. Costurile ar putea creşte şi mai mult până în septembrie 2017, când se estimează finalizarea lucrărilor.
Economica.net - lun, 17 oct. 2016, 21:22
Costurile cu reparaţia podului de la Agigea au crescut de patru ori. Care este explicaţia

Valoarea proiectului de reabilitare a podului de la Agigea se ridică acum la 14,7 milioane de euro, faţă de 3,8 milioane de euro în octombrie 2010, când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat contractul cu Bilfinger Berger Baugesellschaft m.b.H.

Mai mult, valoarea proiectului ar putea creşte în continuare, potrivit unor surse din cadrul Companiei de Drumuri, care susţin că firma constructoare ar fi cerut încă şase milioane de euro „ca să termine tot”. ECONOMICA.NET nu a putut confirma deocamdată această informaţie.

Conform surselor noastre, neînţelegerile în privinţa banilor ar fi fost cauza mobilizării slabe de pe şantier din momentul vizitei lui Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.

Podul de la Agigea a fost închis total traficului pe 12 septembrie, pentru reluarea lucrărilor de reabilitare şi înlocuirea ultimelor două hobane.

La începutul lunii octombrie, şeful de la Drumuri a fost pe şantier şi s-a declarat „dezamăgit” de mobilizarea slabă din şantier. „După mai mult de două săptămâni de la reînceperea lucrărilor, ritmul este mult prea lent, nu există o organizare judicioasă a resurselor materiale şi umane şi, mai ales, a activităţii propriu-zise”, a spus atunci Cătălin Homor.

În această situaţie, el a cerut constructorului să sporească ritmul de lucru în aşa fel încât să recupereze zilele de întârziere şi să-şi respecte programul de lucrări astfel ca, la sfârşitul perioadei de restricţii, traficul rutier să se desfăşoare pe două benzi de circulaţie, aşa cum s-a angajat la reluarea lucrărilor de reabilitare.

„Când aud că e ultimul termen… Ce e esta? Există un termen şi atât! O să-l aduc pe neamţul ăla şi vin cu el aici. Aici îl ţin până termină asta!”, a răbufnit şeful de la Drumuri, potrivit unei înregistrări video postate pe pagina de Facebook a CNADNR.

Mai mulţi bani pentru înlocuirea hobanelor

După vizita lui Cătălin Homor pe şantier, CNADNR a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare video din data de 14 octombrie din care reiese ca se lucrează la hobane.

Lucrările de înlocuire a hobanelor sunt un motiv pentru creşterea exponenţială a valorii proiectului, potrivit unui comunicat al CNADNR din 2013.

„Contractul de execuţie lucrări „Lot 3 – Reabilitarea podului de pe DN 39 km 8+988 la Agigea” a fost semnat în data de 15 octombrie 2010, între CNADNR şi Bilfinger Baugesellschaft GmbH. În baza expertizei tehnice elaborate în 2008, în contractul de reabilitare NU au fost incluse lucrări de înlocuire a hobanelor”, au explicat atunci reprezentanţii companiei.

Aceştia au mai spus că, în timpul implementării obiectivului „Reabilitarea podului de pe DN 39 km 8+988 la Agigea – Lot 3″, în luna iulie 2011, contractorul a efectuat o inspecţie detaliată, care a relevat faptul că anumite componente ale hobanelor sunt afectate de coroziune şi există un proces de degradare în curs de desfăşurare.

Prin urmare, CNADNR a solicitat consultantului întocmirea unei expertize tehnice, în vederea stabilirii gradului de degradare a hobanelor şi a măsurilor necesare pentru remedierea acestor degradări. În raportul final al acestei expertize tehnice, emis în luna ianuarie 2012, se indica necesitatea înlocuirii complete a sistemului hobanelor.

Facturi de peste 11 milioane de euro pentru reparaţia podului

Firma care se ocupă de reparaţia podului a emis începând din 24 mai 2011 şi până în prezent facturi de peste 50 milioane de lei (11 milioane de euro), conform informaţiilor din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Plăţi (ROGOP) al CNADNR.

Pentru cea mai recentă factură, în valoare de 4,89 milioane de lei, emisă de către constructor în 9 martie 2015, CNADNR a efectuat o plată de 4,48 milioane de lei pe 1 septembrie 2016.

Pentru deblocarea proiectului, în urma negocierilor între CNADNR şi constructor, acesta din urmă a transmis Graficul de execuţie actualizat şi Planul de Management de Trafic ţinând cont de faptul că podul va fi închis total traficului pentru o perioadă de 3 luni.

Data de finalizare estimată şi asumată de către constructor pentru finalizarea lucrărilor este septembrie 2017 (în cazul în care podul va fi închis total traficului până la înlocuirea celor două hobane).

Podul de la Agigea are o lungime de 266 m şi o lăţime de 20,90 m. Potrivit contractului, 57,2% din valoarea obiectivului provine la BERD, iar restul de la Guvernul României.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii non-casnici
Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii ...
Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi......
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate ...
Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor ...
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 ...
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...