1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Extern

Costurile de finanţare ale Spaniei, la minimul ultimelor trei luni

Costurile de finanţare ale Spaniei au scăzut marţi la minimul ultimelor trei luni, Trezoreria depăşind ţinta de finanţare în cadrul unei emisiuni de titluri de stat, în timpul unei întâlniri între premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy, transmite Bloomberg

28 aug, 2012 | Mediafax

Statul spaniol a vândut certificate de trezorerie de 3,6 miliarde euro, uşor peste ţinta din planul de finanţare, de 3,5 miliarde euro, la un randament de 2,434% pentru datoriile cu scadenţa la trei luni, în scădere cu aproape un punct procentual de la ultima licitaţie similară, care a avut loc pe 24 iulie. Ofertele atrase de la investitori au depăşit de peste trei ori volumul titlurilor oferite de stat. Citeste si: Veşti proaste pentru Spania. Recesiunea s-a agravat în trimestrul al doilea

Dobânda titlurilor de stat spaniole cu maturitatea la şase luni s-a retras la 2,026%, de la 3,691% în iulie.

Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au scăzut puternic în ultimele săptămâni, datorită speranţelor investitorilor că Banca Centrală Europeană şi cele 17 guverne din zona euro vor conveni un plan decisiv de soluţionare a crizei datoriilor de stat. Cea mai probabilă strategie a zonei euro ar fi achiziţii masive de obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate de către BCE şi Mecanismul European de Stabilitate, sub condiţii fiscale şi economice stricte, prin care să se câştige timp pentru implementarea măsurilor şi reformelor necesare la nivel de stat.

Rajoy se întâlneşte marţi după-amiază la Madrid cu Van Rompuy, continuând seria de întrevederi bilaterale între principalii lideri europeni pentru discuţii pe tema crizei.

Italia a împrumutat marţi 3,75 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni cu cupon zero şi rată variabilă în funcţie de inflaţie, investitorii obţinând un randament de 3,064%, cu aproape două puncte procentuale mai puţin decât în luna iulie.

Trezoreria italiană are programat pentru miercuri un plasament de certificate de trezorerie cu maturitatea la şase luni în valoare de 9 miliarde euro, urmat joi de o emisiune de obligaţiuni de 7,5 miliarde euro, o parte dintre acestea având scadenţa la 10 ani.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a crescut marţi la Madrid cu 0,02 puncte procentuale, la 6,4%, după ce a atins cu o lună în urmă nivelul record de 7,75%. Rata corespunzătoare atribuită Italiei este de 5,75% în şedinţa de marţi.

Spania ia în calcul solicitarea unui program de finanţare externă, după ce a obţinut în iulie de la guvernele din zona euro o linie de finanţare de 100 miliarde euro destinată exclusiv recapitalizării băncilor spaniole, aflate în dificultate în urma prăbuşirii pieţei imobiliare odată cu criza financiară mondială.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO