Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei, aproape de minimul ultimei luni

Economica.net
20 08. 2012
pile_50_euro_notes_2_07979500

Randamentul obligaţiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a coborât luni cu 0,27 puncte procentuale, la 6,16%. Indicatorul similar pentru Italia a coborât cu 0,07 puncte procentuale, la 5,72%, potrivit datelor Tradeweb.
Totodată, randamentul obligaţiunilor germane de aceeaşi maturitate a avansat puternic, cu 0,75 puncte procentuale, la 1,41%.

Potrivit informaţiilor publicate de revista germană Der Spiegel, Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul stabilirea unor plafoane pentru randamentele obligaţiunilor guvernamentale ale statelor aflate în dificultate din zona euro, impuse prin cumpărarea nelimitată de titluri de către instituţie de pe piaţa secundară. Oficialii BCE nu au comentat încă informaţiile.

Diferenţa dintre costurile de finanţare ale Italiei şi randamentul de referinţă al Germaniei s-a restrâns astfel la 4,14 puncte procentuale, iar spread-ul în cazul Spaniei se plasează la 4,59 puncte procentuale, potrivit MarketWatch.

„Situaţia din Grecia rămâne un motiv de îngrijorare. Deşi nu este aşteptată înainte de jumătatea lunii septembrie nicio decizie reală privind acordarea următoarei tranşe din programul de finanţare externă, informaţiile care îşi vor face apariţia în urma întâlnirilor bilaterale (între liderii europeni – n.r.) ar putea crea volatilitate la periferie şi, indirect, pe alte pieţe”, consideră analiştii Credit Agricole, făcând referire la discuţiile din următoarele zile dintre premierul elen, Antonis Samaras, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedinte al Eurogroup, forumul miniştrilor de Finanţe din zona euro, va merge miercuri la Atena pentru a discuta, cu premierul Antonis Samaras, solicitarea guvernului elen privind prelungirea cu doi ani a termenelor din programul de consolidare fiscală convenit de Grecia cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE).

Samaras se va întâlni vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, apoi sâmbătă la Paris cu preşedintele Francois Hollande. Hollande şi Merkel vor avea o întrevedere joi, în capitala germană.

Liderii europeni trebuie să ajungă la un acord privind noile măsuri care se impun pentru a evita ieşirea Greciei din zona euro şi pentru a reduce costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei.

Creditorii internaţionali ai Greciei vor decide în septembrie dacă finanţarea externă a statului elen mai poate continua, în contextul întârzierii programului de privatizări şi recesiunii severe care împiedică guvernul să adune suficiente venituri la buget pentru a-şi respecta angajamentele fiscale.