Costurile ridicate la electricitate ar putea să îi alunge pe producătorii de metale din Europa

Creşterea preţurilor la energie electrică ar putea să îi determine pe producătorii de metale să îşi transfere operaţiunile din Europa în altă parte şi să submineze planurile UE privind reducerea emisiilor de carbon, a avertizat luni Eurometaux, asociaţia care reprezintă interesele industriei europene de metale neferoase, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 27 sept. 2021, 15:06
Costurile ridicate la electricitate ar putea să îi alunge pe producătorii de metale din Europa

Guvernele din întreaga Europă sunt presate să intervină pentru limitarea creşterii costurilor cu energia pentru companii şi gospodării, creştere provocată de o explozie globală a preţurilor angro la gaze naturale, pe măsură ce economiile ies din pandemia de coronavirus.

„Creşterea preţurilor la electricitate a condus deja la reduceri de producţie şi ar putea provoca noi relocări ale sectorului nostru în afara Europei dacă nu i se va răspunde”, se arată într-o scrisoare trimisă de Eurometaux către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. „Suntem de asemenea îngrijoraţi că dacă electricitatea rămâne mult prea scumpă, aceasta va descuraja electrificarea industrială ca o rută pentru decarbonizare, ceea ce ar submina obiectivele cuprinse în Pactul Verde European”, se mai arată în aceeaşi scrisoare.

Uniunea Europeană şi-a propus să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, ca un pas intermediar spre emisii zero în 2050.

Producţia de metale neferoase, precum aluminiu, cupru sau nichel, necesită un consum mai mare de electricitate decât orice alte materiale, subliniază Eurometaux, asociaţie care regrupează companii precum Norsk Hydro, Boliden, Eramet, Rio Tinto, Umicore şi Nyrstar.

„Volume mari din aceste metale vor fi necesare pentru aprovizionarea lanţurilor de valoare din cadrul Pactului Verde precum baterii, vehicule electrice, turbine eoliene, panouri solare şi infrastructură de reţea”, susţine Eurometaux.

Comisia Europeană a confirmat că a primit o scrisoare din partea Eurometaux şi a anunţat că va da un răspuns la momentul oportun.

Săptămâna trecută, firma Nyrstar a decis să îşi reducă producţia de zinc la o topitorie din Ţările de Jos din cauza creşterii preţurilor la electricitate din Europa.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de 17 mil. de euro
Platforma de marketing afiliat 2Performant anunță o creștere în T3 cu 64,2% a numărului de vânzări, în valoare de ...
Compania de tehnologie 2Performant, liderul pieței de marketing afiliat din România, listată pe piața AeRO a BVB, a intermediat, ...
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 începând din decembrie 2020 – von der Leyen
Peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în Uniunea Europeană au fost exportate în mai mult de 150 de ...
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pachete de cont curent pentru clienții IMM
Raiffeisen Bank a lansat noi pacvhete dPrincipalele caracteristici ale noilor pachete de cont curent pentru IMM-uri sunt ...