Coşul de cumpărături al venezuelenilor va fi monitorizat de cipuri

Economica.net
04 06. 2013
1007_world_venezuela_full_600_80885200

Noul sistem automatizat pe care îl va implementa executivul regional se încadrează în Planul Anti-Risipă în încercarea de a garanta securitatea şi a evita contrabanda cu alimente în afara graniţelor ţării. Este ceea ce a anunţat secretarul general al guvernului, Blagdimir Labrador, care a subliniat că luni a avut loc o reuniune cu reţelele de supermarketuri pentru a-i informa pe responsabili de implementarea noului sistem din 10 iunie, când toate centrele comerciale se vor alinia la această procedură.

‘Este vorba de un sistem proiectat de guvern, branşat la un server din Cantv – compania publică de telecomunicaţii – care va fi direcţionat dinspre executivul regional pentru a monitoriza cumpărarea a 20 de produse restricţionate. Altfel spus, sistemul va înregistra achiziţionarea unui produs într-un centru şi va evita ca aceeaşi persoană să cumpere acelaşi produs în aceeaşi zi dintr-un alt magazin alimentar’, a subliniat Labrador.

‘Vor exista produse care se vor putea achiziţiona în ziua următoare, însă acelaşi sistem va stabili perioada de timp care trebuie să treacă pentru a-l putea cumpăra din nou. Ştim că există produse care durează mai mult de o zi’, a adăugat el. Sistemul va fi implementat în mod pilot în 65 de supermarketuri din municipiile Maracaibo şi San Francisco, care au făcut luni primele probe pentru aplicarea serviciului automatizat. Printre produsele care vor fi monitorizate se află laptele, orezul, făina, zahărul, hârtia igienică şi pasta de dinţi. Sunt cele mai căutate şi cele care lipsesc cel mai mult din magazine.

Lester Toledo, deputat în Consiliul Legislativ al Statului Zulia şi lider partidului Voinţa Populară (opoziţie), a declarat ziarului La Razon că mii de cetăţeni trebuie să stea zilnic la coadă la magazin în căutarea produselor care lipsesc şi că uneori trebuie să suporte umilinţe, precum marcarea lor cu un număr ca nişte vite, pentru a putea cumpăra produsele necesare coşului zilnic de cumpărături.

Avem dreptul la o viaţă demnă şi să fie aplicate planurile efective care promovează producţia naţională, a spus el. Toledo a reamintit situaţia recentă de la pompele de benzină în care s-au investit milioane în instalarea de panouri pentru folosirea cipurilor când adevărata problemă este cea a frontierelor. ‘Poziţia noastră este clară: dacă se doreşte să se prevină contrabanda, atunci trebuie să se dea dovadă de mână forte la frontiere. Dacă nu se poate, atunci se va dovedi încă o dată incapacitatea autorităţilor de a controla frontierele şi activităţile ilicite care au loc acolo’.