Cota de certificate verzi pentru trimestrul I, în scădere cu 30%. Producătorii de energie regenerabilă spun că piaţa va fi dezechilibrată

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit pentru primul semestru al anului o cotă în scădere cu 30% de certificate verzi pe care trebuie să le achiziţioneze furnizorii, ceea ce va duce la creşterea excesului de certificate verzi din piaţă, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 12 mart. 2018, 15:29
Cota de certificate verzi pentru trimestrul I, în scădere cu 30%. Producătorii de energie regenerabilă spun că piaţa va fi dezechilibrată

‘Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus faţă de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0,32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30%. Consecinţa: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile. Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piaţă în acest moment’, a declarat preşedintele PATRES, Viorel Lefter.

Potrivit producătorilor de energie verde, de la an la an, cota obligatorie de energie din surse regenerabile susţinută a fost redusă, pentru ca impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească.

Astfel, cota pentru anul 2017 a fost stabilită la nivelul de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 şi mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută iniţial în Legea 220, în baza căreia s-au făcut investiţiile în sectorul regenerabilelor.

PATRES a semnalat că ‘reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbţie a certificatelor verzi, fapt care va amplifica şi mai mult distorsiunile în piaţă şi va provoca pierderi uriaşe pentru producători’.

De altfel, pentru anul 2017 şi 2018, din totalul certificatelor verzi aflate în piaţă, doar jumătate sunt acoperite de cotă şi au cumpărători. Dezechilibrul creşte puternic în anii ce urmează, se va ajunge la situaţia în care din cinci certificate valabile în piaţă doar unul va fi achiziţionat. Practic, schema de sprijin a intrat complet în colaps, iar producătorii primesc un ajutor virtual pe care nu îl pot materializa.

‘Date fiind aspectele sesizate şi situaţia critică din sectorul regenerabilelor, în special a producătorilor mici şi mijlocii, PATRES face un ultim apel către Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile şi care să limiteze distorsiunile din piaţa de energie şi certificate verzi, să evite dezastrul generalizat în acest sector. Ne exprimăm speranţa că, prin modificările care vor fi aduse OUG 24, se vor rezolva, alături de alte aspecte nefuncţionale, două probleme fundamentale, şi anume: lichiditatea şi gradul de absorbţie al certificatelor în piaţă şi modul în care ajutorul este distribuit, unii producătorii reuşind să-şi vândă toate certificatele, în timp ce alţii nu vând nimic, o situaţie pe care o catalogăm ca fiind incorectă’, se mai arată în comunicat.

Un alt aspect important ce trebuie să fie în atenţia autorităţilor este faptul că, potrivit recomandării adoptate pe 17 ianuarie de Parlamentul European, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% energie din surse regenerabile. Decizia finală aparţine Comisiei Europene după negocieri cu statele membre.

Reprezentanţii patronatelor susţin că România a atins în anul 2015 un nivel de 24,7%, însă, în contextul în care investiţiile în regenerabile au fost distruse sistematic, pentru ţara noastră va fi foarte dificil să atingă în viitor o cotă de peste 30% fără restabilirea încrederii investitorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata va primi o creştere salarială, începând cu 1 ianuarie 2025,......
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș ...
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...