Context
Impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu, reglementată prin Legea nr. 282/2023 care aduce modificări Codului fiscal, e neconstituţională, a decis CCR joi, 19 decembrie.
CCR a concluzionat că e neconstituţional articolul 101 din Codul fiscal care prevede cotele de impozitare progresivă a componentei necontributive a pensiilor de serviciu. Articolul 101 din Codul fiscal, modificat prin Legea 282 din 2023, vizează atât pensiile de serviciu care au doar componentă necontributivă, adică sunt plătite doar din bugetul de stat (BS), cât şi pensiile de serviciu care au şi componentă contributivă, plătită din bugetul asigurărilor sociale, şi necontributivă, plătită din BS. Subliniem pentru claritate că impozitul progresiv se aplică în temeiul Legii 282 din 2023 doar pe componenta necontributivă a pensiei de serviciu.
Pensiile de serviciu civile sunt formate dintr-o cotă plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) şi dintr-o cotă plătită din Bugetul de Stat.
Pensiile de serviciu sunt plătite integral de la Bugetul de Stat pentru beneficiarii care nu au încă vârsta standard de pensionare. Concret, pensia de serviciu a românilor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă se suportă doar din Bugetul de Stat până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Din acel moment, partea de pensie stabilită funcţie de cât a contribuit fiecare beneficiar e plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar diferenţa până la nivelul pensiei de serviciu, care a fost stabilită prin legi speciale, e plătită din Bugetul de Stat, au răspuns pentru Economica.net oficialii CNPP la o solicitare mai veche despre subiect.
Legea 282 din 2023 a adus modificări semnificative legilor prin care sunt reglementate pensiile de serviciu civile şi militare. Una dintre principalele modificări aduse de actul normativ amintit anterior e introducerea impozitării progresive pentru pensiile de serviciu.
Ce spune articolul 101 din Codul fiscal:
Începând cu 1 ianuarie 2024, forma modificată a articolului 101 prin Legea nr. 282/2023 spune că:
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plăţii pensiei, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reţinut este impozit final.
(2) Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:
a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;
b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile literei a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
Ce se schimbă
Guvernul a elaborat proiectul de OUG de modificare a articolului 101 din Codul fiscal ca să pună în aplicare decizia CCR despre care Economica.net a scris mai sus.
În esenţă, revenim la forma anterioară introducerii impozitării progresive a pensiilor de serviciu.
Guvernul reinstituie impozitarea pensiilor de serviciu cu 10% cotă unică, iar venitul impozabil lunar din pensie se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei, reiese din proiectul de OUG consultat de Economica.net.
Modificările intră în vigoare odată cu oficializarea OUG aflată acum în stadiul de proiect.