COTAR cere Guvernului să urgenteze modificarea Legii RCA: Fiecare zi înseamnă bani mulţi plătiţi în plus asigurătorilor

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) critică Guvernul că 's-a grăbit' să dea Ordonanţa de Urgenţă pentru reglementarea volumului portbagajului taximetrelor care ajung la Aeroportul Internaţional Henri Coandă în detrimentul Ordonanţei de Urgenţă privind Legea pentru scăderea valorii poliţelor RCA, scrie Agerpres. 
Economica.net - mie, 27 apr. 2016, 18:18
COTAR cere Guvernului să urgenteze modificarea Legii RCA: Fiecare zi înseamnă bani mulţi plătiţi în plus asigurătorilor

‘Nu înţelegem de ce Executivul s-a grăbit să dea astăzi OUG pentru reglementarea volumului portbagajului taximetrelor care ajung la Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti, în loc de Ordonanţa de Urgenţă pe care o aşteptăm de trei săptămâni, pentru Legea pentru scăderea valorii poliţelor RCA. Patronatele din Transporturi au purtat negocieri cu ASF şi cu Guvernul României de pe 17 decembrie 2015 şi s-a cerut în repetate rânduri o lege prin care să fie stopată scumpirea poliţei de asigurări obligatorii RCA’, afirmă COTAR, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit transportatorilor, proiectul de modificare a legii RCA a plecat de la ASF către Ministerul Finanţelor cu trei săptămâni în urmă, pentru ca Executivul să emită ordonanţă de urgenţă cu acest proiect agreat de către toţi partenerii: transportatori, reprezentanţi ai ASF şi ai Ministerului Finanţelor Publice.

‘Am cerut public acest lucru şi am crezut că se va rezolva, pentru că fiecare zi care trece înseamnă bani mulţi pe care noi îi plătim în plus firmelor de asigurări. De asemenea, noi am cerut ieri, în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Transporturilor, domnului secretar de stat Marius Humelnicu, introducerea unui articol în Ordonanţa de Urgenţă votată astăzi de Guvern, care ar trebui să reglementeze mai bine intervenţia Poliţiei în activitatea neautorizată, dar se pare că nu a fost o urgenţă pentru ei. Acest articol a fost solicitat şi de Ministerul de Interne şi de patronatele din Transporturi. Deşi era foarte important, pentru a stopa transporturile ilegale, şi acest articol a fost ignorat, la fel ca şi ordonanţa pentru RCA, considerându-se mult mai urgentă problema volumului portbagajului taximetrelor care ajung la Aeroportul Henri Coandă. Aşteptăm, domnule prim ministru, ca pentru proiectul de modificare a Legii RCA să daţi o Ordonanţă de Urgenţă care, din păcate, este cu adevărat urgentă’, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

Pe 12 aprilie, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România solicita Guvernului să dea Ordonanţă de Urgenţă pentru proiectul de modificare a Legii RCA sau să uzeze de Legea Concurenţei, aflată în vigoare din 1996, pentru ”a opri abuzurile firmelor de asigurări’.

‘Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult trei ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe, conform Legii Concurenţei’, afirmă COTAR, într-un comunicat remis pe 12 aprilie AGERPRES.

La sfârşitul lunii martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se declara îngrijorată de tendinţa de creştere a tarifelor RCA şi avertiza asigurătorii să ia măsurile de rigoare pentru inversarea acestui trend, în condiţiile în care prima medie RCA încheiată pentru vehicule din categoria autoutilitare şi autocamioane, pe o perioadă de 12 luni, a înregistrat o creştere de 53% în februarie, la 2.855 lei, comparativ cu nivelul consemnat în iunie 2015 – luat ca bază de referinţă, potrivit protocolului încheiat de ASF cu transportatorii pe 22 decembrie 2015.

De asemenea, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a criticat noua variantă a Legii RCA, despre care a spus că ”este un cadou otrăvit, cu accente anticonstituţionale”.

”ASSAI a participat la toate dezbaterile organizate pe marginea acestui proiect de lege, însă se delimitează de varianta proiectului de lege adoptată de Consiliul ASF în data de 5 aprilie 2016, întrucât acesta reprezintă, în realitate, o variantă cosmetizată a unui proiect de lege menit să protejeze în continuare interesele financiare ale corporaţiilor din asigurări”, afirma ASSAI, într-un comunicat remis pe 7 aprilie

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare şi prosperitate
Ciucă: Aderarea la OCDE este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare şi prosperitate
Aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este următorul pas pe drumul României către modernizare, dezvoltare şi prosperitate, a declarat, joi, prim-ministrul......
Polonia: Parlamentul a aprobat o reformă a justiţiei pentru a debloca fondurile europene post-pandemie
Polonia: Parlamentul a aprobat o reformă a justiţiei pentru a debloca fondurile europene post-pandemie
Parlamentarii polonezi au aprobat în lectură finală o reformă cheie în domeniul justiţiei, menită să deblocheze fondurile ...
Bilanţ actualizat: Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurele din Turcia şi Siria
Bilanţ actualizat: Peste 16.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în cutremurele din Turcia şi Siria
 Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele produse luni în Turcia şi Siria a depăşit 16.000, potrivit ...
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat reforme în materie de lobby
Liderii grupurilor din Parlamentul European au aprobat noi reforme în urma scandalului major de corupţie din legislativul ...