COTAR cere în instanţă anularea unei norme ASF pe motiv că elimină brokerii din piaţa RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a cerut în instanţă anularea unei norme ASF prin care sunt eliminate companiile de brokeraj de pe piaţa RCA, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
AGERPRES - mar, 18 oct. 2022, 15:08
COTAR cere în instanţă anularea unei norme ASF pe motiv că elimină brokerii din piaţa RCA

„COTAR sesizează comisiile parlamentare de specialitate şi a înregistrat, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, acţiuni în justiţie, având ca obiect anularea şi suspendarea prevederilor nocive ale Normei ASF nr. 18/2022. Această Normă generează o catastrofă legislativă, pregătită de sectorul de asigurări/reasigurări, din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). O prevedere a Art. I pct 11 din Norma 18/2022 modifică structura tarifului RCA în modalităţi care vor elimina de pe piaţă companiile de brokeraj. Astfel se va maximiza profitul multinaţionalelor din asigurări, dar vor creşte preţurile poliţelor RCA, oricât de mult vor dori multinaţionalele”, se precizează în comunicatul citat de Agerpres.

Aceste prevederi nu au la bază o minimă fundamentare şi evaluare a impactului lor, astfel încât vor genera grave dezechilibre în piaţa de asigurări RCA. Printre acestea se numără creşterea tarifului RCA, restricţionarea accesului la produse de asigurare şi eliminarea concurenţei.

Scopul modificării legislative pare a fi acela de a maximiza profiturile multinaţionalelor din asigurări, eliminând din piaţă companiile de brokereraj în asigurări din România, spun reprezentanţii organizaţiei.

Totodată, prin art. I pct 16-20 din aceeaşi Normă, sectorul de asigurări din Cadrul ASF a modificat regimul juridic al formularului „Constatare amiabilă” stabilind că acesta se poate încheia şi exclusiv electronic, dându-le asiguratorilor prerogativa de a stabili procedura de avizare a daunei. Cu alte cuvinte, deşi cunoaşte situaţia precară a pieţei de asigurări RCA şi numărul ridicat de petiţii/reclamaţii întemeiate, sectorul de resort din cadrul ASF dă asiguratorilor dreptul de a stabili cum, dacă şi în ce limite păgubitul îşi va putea exercita dreptul la despăgubire.

„Multinaţionalele din asigurări au primit un cadou nejustificat din partea sectorului de asigurări din cadrul ASF, care a modificat norma 18/2022 astfel încât să întărească poziţia companiilor de asigurări în relaţia cu brokerii, care astăzi intermediază aproximativ 80% din vânzările societăţilor de asigurări. Cu titlu de exemplu, Axeria a fost una dintre primele companii de asigurări care, la adăpostul acestei norme date cu dedicaţie de către ASF, a renegociat condiţiile de conlucrare cu brokerii care distribuie produsele de asigurare. „, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

COTAR cere modificarea Art. 8 din OUG 93/2013, astfel încât vicepreşedinţii ASF să poată fi numiţi şi demişi de către preşedintele Autorităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...