COTAR: Chiriţoiu invită la încălcarea legii prin afirmaţia că noile tehnologii din transporturi duc la îmbunătăţirea vieţii

Declaraţiile preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit căruia "noile tehnologii din domeniul transportului de persoane în regim de taxi conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor", reprezintă o idee progresistă care invită la încălcarea legii, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 06 mai 2019, 14:08
COTAR: Chiriţoiu invită la încălcarea legii prin afirmaţia că noile tehnologii din transporturi duc la îmbunătăţirea vieţii

Aceasta după ce, joi, Chiriţoiu a afirmat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce susţine crearea unui cadru legal pentru noile tehnologii din sectorul transportului de persoane şi a venit cu mai multe propuneri pentru ca taximetriştii şi nou-intraţii pe această piaţă să nu se elimine reciproc.

Totodată, Consiliul Concurenţei are derulare o investigaţie privind o posibilă încălcare a Legii concurenţei de COTAR şi membrii acesteia, prin coordonarea comportamentului concurenţial pe piaţa serviciului de transport public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov.

În replică, reprezentanţii COTAR susţin că „practic, Bogdan Chiriţoiu a declarat oficial că s-a răzbunat pe membrii COTAR care l-au atacat în urma acţiunilor care arată clar implicarea în susţinerea unor companii ce fac concurenţă neloială taximetriştilor şi încalcă toate legile în vigoare. COTAR cere în continuare demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei şi anchetarea acestuia în legatură cu implicarea în activităţile economice la care ar fi trebuit sa se raporteze cu totul diferit, din poziţia pe care o ocupă”.

În opinia taximetriştilor, Uber a primit o lovitură grea la Cluj, după o decizie a Curţii de Apel care le-a dat dreptate.

„Începând de săptămâna trecută, numărul şoferilor Uber este drastic scăzut, iar Uber poate lucra doar cu operatori de transport autorizaţi. E un mic pas înainte către normalitate, într-o ţară unde ar trebui să se respecte legea. Bogdan Chiriţoiu se încăpăţânează, însă, să susţină că „noile tehnologii din domeniul transportului de persoane în regim de taxi conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor” – idee progresistă care invită efectiv la încălcarea legii”, se mai arată în comunicat.

Joia trecută, Chiriţoiu a mai afirmat, pentru AGERPRES, că, în general, există un grad satisfăcător de concurenţă şi preţuri reduse pentru consumatori în acest domeniu.

„Cum mereu este loc de îmbunătăţire, cred că mai sunt câteva aspecte din legislaţia din domeniu care trebuie ajustate. Am propus eliminarea obligaţiei de a aparţine unui dispecerat, cel puţin în localităţile mici, deoarece activitatea de dispecerizare este o activitate conexă a transportului taxi şi considerăm că trebuie să fie opţiunea taximetriştilor dacă sunt arondaţi sau nu unui dispecerat”, a arătat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, pentru a fi cât mai multă concurenţă, Consiliul susţine crearea unui cadru legal corespunzător noilor tehnologii, care să asigure reglementări cu efect echivalent transportului de persoane în regim de taxi, în special din punctul de vedere al siguranţei clienţilor, dar şi al achitării obligaţiilor fiscale către stat.

„Este firesc să încercăm să ne adaptăm la evoluţiile tehnologiei. Progresul tehnologic conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor, însă nu trebuie să conducă la eliminarea formelor care deja îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să găsim soluţii astfel încât cei din piaţă să funcţioneze fără să se elimine reciproc. Am propus ca taximetriştii să utilizeze şi aplicaţiile de tip-ehailing (ex: Clever) pentru a prelua comenzile, chiar dacă taximetriştii aparţin sau nu unui dispecerat”, a adăugat preşedintele Concurenţei.

El a amintit că transportul de persoane în regim de taxi este unul dintre sectoarele în care CC s-a implicat de-a lungul timpului, atât din punctul de vedere al comportamentului jucătorilor din piaţă, cât şi al reglementărilor în domeniu.

„Am derulat o serie de investigaţii pe această piaţă, care s-au finalizat cu sancţiuni. De exemplu, am amendat opt companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov cu aproximativ 500.000 de euro pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului. De asemenea, alte 36 de companii de taxi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea au fost sancţionate cu peste 400.000 de euro pentru constituirea unor carteluri în vederea fixării tarifului. Cele mai multe dintre companiile de taximetrie sancţionate de noi erau membre în Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR). Companiile au contestat, însă instanţa a menţinut decizia Autorităţii de concurenţă”, a mai spus Chiriţoiu.

Şi în prezent, instituţia are derulare o investigaţie privind o posibilă încălcare a Legii concurenţei de COTAR şi membrii acesteia, prin coordonarea comportamentului concurenţial pe piaţa serviciului de transport public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Pe 17 aprilie, COTAR a organizat un protest amplu în Capitală, sute de taxiuri fiind parcate în Piaţa Victoriei. Transportatorii au acuzat Guvernul că vrea să emită o Ordonanţă de Urgenţă care ar menţine pirateria în sector.

Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, a declarat, cu acea ocazie, pentru AGERPRES, că „Guvernul creează un paradis fiscal pentru companiile de ridesharing, care sifonează bani în afara ţării”, iar în acest context unii şoferi de taxi iau în calcul să intre în greva foamei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...