COTAR consideră că tariful RCA convenit cu ASF este inacceptabil, deşi nu a participat joi la protestul transportatorilor

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) consideră că tariful RCA de 7.500 lei/an, comunicat în data de 15 septembrie de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este ''absolut inacceptabil''.
Economica.net - vin, 16 sept. 2016, 06:57
COTAR consideră că tariful RCA convenit cu ASF este inacceptabil, deşi nu a participat joi la protestul transportatorilor

‘Tariful ţintă comunicat de ASF, în cuantum de 7.500 de lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, are în final un cu totul alt cost. La acel cost de 7.500 de lei se adaugă încărcări pentru profit (aproximativ 5%), precum şi marja comercială (aproximativ 10%), conduce în realitate, la un cost de 8.625 de lei a poliţei RCA’, susţine COTAR, într-un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES.

Conform sursei citate, în cadrul discuţiilor din data de 14.09.2016, purtate la Guvern, împreună cu reprezentanţii ASF, a fost agreat un cost al poliţei RCA, în baza raportului Milliman, pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, la o valoare de aproximativ 6.000 de lei.

‘Observăm că, în decurs de 24 de ore, costul iniţial al poliţei RCA, agreat în data de 14 septembrie, la Guvern, a crescut subit cu peste 40%. Recomandăm Consiliului ASF să reanalizeze calculele în acord cu cele stabilite la Guvern, pentru că răbdarea noastră cu aceşti funcţionari de lux vicleni s-a încheiat! Dacă acest Consiliu al ASF suferă de amnezie, îi reamintim valorile de cost agreate la Guvern, în baza raportului Milliman, pentru clasa B0 corespunzătoare următoarelor clase de autovehicule: autovehicule de taxi – 1.200 de lei/an, autovehicule pentru transport persoane – 3.000 lei, autoutilitare de peste 16 tone – 6.000 lei’, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefanescu.

Confederaţia a solicitat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o întâlnire de urgenţă, la care să participe şi preşedinţii comisiilor pentru buget-finanţe şi comisiilor economice ale celor două camere ale Parlamentului, pe tema reformei care trebuie să aibă loc în cadrul consiliului ASF în perioada următoare.

‘COTAR rămâne un partener al Guvernului, precum şi al acelor instituţii din România pentru care o promisiune se menţine până la capăt, indiferent de situaţii, acesta fiind şi motivul pentru care organizaţia noastră s-a retras din acţiunea de protest, programată pentru ziua de joi. În mai puţin de 24 de ore, ASF s-a dovedit a fi din nou un partener neserios, iar adresele transmise către Senat şi Camera Deputaţilor vizează în mod direct personajele sinistre din cadrul Consiliului ASF’, a mai spus Ştefănescu.

Într-un comunicat dat joi publicităţii, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România şi-a suspendat acţiunea de protest din Piaţa Victoriei, considerând că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director au fost îndeplinite.

În schimb, alte patru patronate din transporturi, UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 au protestat în Piaţa Victoriei, de la ora 9,00 la 16,30.

Transportatorii rutieri au convenit, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), un tarif maxim al poliţelor RCA de 7.500 de lei/an, după ce, iniţial, s-a vorbit despre un cuantum de 6.149 lei/an.

‘Există o delegaţie de patru persoane la ASF care a discutat şi a ajuns la o înţelegere, o mostră de calcul. Au făcut calculele pentru vehicule comerciale de peste 16 tone la o valoare ţintă de 7.500 de lei, care să fie valabilă din 3 octombrie. Este nevoie de avizul Consiliului Concurenţei şi al Guvernului pe acest tarif. S-a convenit să se ia în calcul frecvenţa şi dauna medie, ţinând cont de daunele întâmplate şi neavizate, precum şi de trendul acestora, de asemenea cheltuielile administrative de achiziţie şi taxe – maximum 25%. Se va folosi sistemul de bonus malus, bonus în principiu şi malus nu, pentru că pe perioada acestui tarif fixat, malus, trebuie să clarificăm cu ei. O să ne cheme la discuţii să ne arate structura tarifului. Dacă reuşim să obţinem mai jos, va fi excelent. La discuţii vom fi chemaţi probabil săptămâna viitoare. Pentru noi este o.k. şi mâine’, a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu.

Iniţial, discuţiile de la ASF duseseră la un tarif maxim al poliţelor RCA de 6.149 lei/an pentru un camion faţă de 20.000 lei pe an în prezent.

Într-un comunicat remis AGERPRES, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) confirmă stabilirea unui tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

‘Ca urmare a discuţiilor avute astăzi (joi – n. r.) la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu reprezentanţi ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele: frecvenţa şi dauna medie, ţinând cont şi de daunele întâmplate şi neavizate, precum şi de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016; încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţie, taxe etc., de maxim 25%; încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus. De exemplu, se estimează un tarif ţintă de aproximativ 7.500 de lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0’, se menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Oana Tilică)

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...