COTAR, despre legalizarea ride-sharing: Deja s-a trecut la nivelul următor, către intruziunea pe piaţa autocarelor

Parlamentari şi membri ai Guvernului au demonstrat că fac absolut orice este nevoie pentru a ascunde ilegalitatea activităţii celor care practică "transport alternativ" de tip ride-sharing şi au găsit şi metode pentru a introduce chiar mai multe forme de ride-sharing în România, trecând la nivelul intruziunii pe piaţa microbuzelor şi autocarelor, se menţionează într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 20 sept. 2019, 12:02
COTAR, despre legalizarea ride-sharing: Deja s-a trecut la nivelul următor, către intruziunea pe piaţa autocarelor

Organizaţia solicită autorităţilor un răspuns rapid cu privire la decizia de prelungire a perioadei de obţinere a acreditării pentru şoferii platformelor de ride-sharing.

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România cere un răspuns urgent din partea autorităţilor, pentru prelungirea perioadei acordate pentru obţinerea acreditării celor care practică ride-sharing. Parlamentari şi guvernanţi au demonstrat că fac absolut orice este nevoie pentru a ascunde ilegalitatea activităţii celor care practică ride-sharing, ‘transport alternativ’, dar a găsit şi metode pentru a introduce chiar mai multe forme de ridesharing în România. (…) Deja s-a trecut la nivelul următor, către intruziunea pe piaţa autocarelor şi a microbuzelor, după ce OUG a fost modificată în Senat, astfel încât se poate face ride-sharing şi cu autovehiculele care au mai mult de cinci locuri. O altă modificare a legii prevede ca şoferii să poată lucra cu oricâte aplicaţii vor”, se precizează în reacţia COTAR.

Reprezentanţii transportatorilor sunt nemulţumiţi de faptul că şoferii care fac ride-sharing au primit de la autorităţi o prelungire a termenului de obţinere a acreditării, până la 1 februarie 2020, astfel că aceşti şoferi vor putea circula fără autorizaţie până la noul termen.

„Transportatorii autorizaţi din România vor să li se explice cum este posibil ca după 4 ani în care s-a tolerat încălcarea legislaţiei în vigoare de către firmele de ride-sharing, li s-a fabricat apoi o lege specială celor care până acum au practicat pirateria, li s-a stabilit şi o perioadă de 4 luni pentru a se putea supune noii legi, iar acum li se mai prelungeşte cu încă 4 luni perioada, doar pentru a nu se constata că aceştia încalcă în continuare legea. Şoferilor de la firmele Uber, Bolt, Yango sau Clever Go li s-a acordat un prim termen pentru obţinerea autorizaţiei de transport alternativ, până la 1 noiembrie 2019, dar deja s-a prelungit perioada, până la 1 februarie 2020 – timp în care toţi sunt liberi să circule fără autorizaţie!”, se menţionează în comunicatul COTAR.

Preşedintele Confederaţiei, Vasile Ştefănescu, i-a acuzat pe unii politicieni că lucrează în beneficiul companiilor care fac activităţi de ride-sharing.

„Este o bătaie de joc la adresa transportatorilor autorizaţi. Se vede clar că aceia pentru care s-a fabricat o lege specială, în luna iunie, tot nu vor să intre în legalitate, iar acea ordonanţă de urgenţă a fost dată degeaba. Au profitat şi vedem că profită în continuare de anumiţi politicieni care par a lucra în interesul acestor multinaţionale care fac ride-sharing în România, pentru eludarea bugetului consolidat al statului. Până când mai putem sta şi privi cum se distruge transportul autorizat de persoane cu capital privat din România, în favoarea acestor multinaţionale, iar politicienii îşi urmăresc doar intersul propriu? Deja este clar pentru noi, după ce s-a introdus în lege şi transportul alternativ pentru maşini cu 7-8 locuri, că se încearcă distrugerea transportatorilor din România, în favoarea unor firme aduse în ţară? Probabil că acest guvern nu are nevoie de firme plătitoare de taxe şi impozite, din moment ce persoane interesate atat din Parlament cat si Guvern se străduiesc să excludă transportatorii autorizaţi care plătesc taxe şi impozite în România, pentru a le face loc şi legi speciale unora care nu vor mai plăti”, a declarat preşedinte COTAR.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România solicită Guvernului respectarea principiilor concurenţei.

„Luând în considerare faptul că legislaţia în vigoare nu permite circulaţia taxiurilor sau a autocarelor neautorizate şi nelicenţiate, dar se permite circulaţia în aceste condiţii pentru firmele care fac ridesharing, COTAR cere Executivului respectarea principiilor concurenţei şi garantarea egalităţii în faţa legii, pentru toţi cetăţenii şi pentru toate companiile care activează în România. Aşteptăm ca organele competente să se autosesizeze”, menţionează Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...