COTAR: Transportatorii aşteaptă OUG de modificare a legislaţiei româneşti, conform deciziei CJUE legate de UBER

Transportatorii aşteaptă Ordonanţa de Urgenţă pentru a modifica legislaţia românească în concordanţă cu decizia Curţii Europene de Justiţie, care a declarat că activitatea UBER este de taximetrie, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Economica.net - joi, 21 dec. 2017, 16:00
COTAR: Transportatorii aşteaptă OUG de modificare a legislaţiei româneşti, conform deciziei CJUE legate de UBER

‘Aşteptăm acum, după protestul de ieri (miercuri n.r) şi după informarea pe care domnul ministru al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a făcut-o în Guvernul României, să se ia o decizie pentru rezolvarea situaţiei transportatorilor, astfel încât să fie eliminată pirateria de orice fel. După ce domnul ministru Gabriel Petrea va prezenta şi în scris, primului ministru, situaţia actuală a transportatorilor şi aşteptăm cu interes luarea unei decizii favorabile transportatorilor autorizaţi din România, ţinând cont de faptul că atât Ministerul de Interne, cât şi MDRAP au semnat această ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar şi pentru a eradica actvitatea neautorizată şi nelicenţiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car şi prin curse regulate sau ocazionale. Aşteptăm de mai mulţi ani această OUG care să oprească pirateria şi activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale. Premierul trebuie să ţină cont şi de Curtea Europeană de Justiţie, a cărei decizie arată că activitatea UBER este de taximetrie, nu de platformă digitală. Noi ne menţinem punctul de vedere şi aşteptăm cu interes hotărârea premierului. Până în momentul de faţă, acestei OUG i s-a opus doar ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Viorel Ilie’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Câteva sute de transportatori, majoritatea taximetrişti, au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, aceştia fiind nemulţumiţi de pirateria din sectorul transporturilor.

COTAR este o organizaţie patronală reprezentativă la nivel naţional a transportatorilor rutieri de persoane, şcolilor de conducători auto, a transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, precum şi a service-urilor auto din România, având o structură federativă, cu personalitate juridică, independentă, nonprofit, nonguvernamentală şi apolitică.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis miercuri că serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare.

În decizia sa, CJUE a subliniat că un serviciu al cărui scop este ‘să conecteze, prin intermediul unei aplicaţii smartphone şi pentru remunerare, şoferi non-profesionişti utilizând propriul lor vehicul şi persoane care vor să facă călătorii trebuie clasificat ca un serviciu în domeniul transportului în legislaţia UE’. În plus, CJUE a precizat că, ‘în conformitate cu legislaţia actuală, este la latitudinea statelor membre să reglementeze condiţiile în conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite’ .

Ulterior anunţului, reprezentanţii companiei au afirmat că serviciile de tip Uber este necesar să fie reglementate, iar în acest sens dialogul companiei cu autorităţile din Europa va continua.

‘În majoritatea ţărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuşi, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre. Aşa cum a declarat noul nostru CEO, Dara (Dara Khosrowshahi, n.r.) este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autorităţile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton’, a menţionat un purtător de cuvânt Uber.

În România, Uber este prezent de trei ani şi are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, marţi, un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...