UPDATE: Acţiunile Facebook se prăbuşesc. Compania pierde 14% din valoare

Perţul acţiunii Facebook (FB) a coborât cu luni cu 13,6 % după deschiderea bursei din New York, scăzând cu aproape 5 dolari faţă de preţul de vânzare din oferta publică. Încă din perioada de tranzacţionare care precede deschiderea bursei din SUA, acţiunile FB scăzuseră sub preţul de 38 de dolari la care au fost listate vineri titlurile companiei pe piaţa americană Nasdaq.
Economica.net - lun, 21 mai 2012, 13:28
UPDATE: Acţiunile Facebook se prăbuşesc. Compania pierde 14% din valoare

Ca să susţină preţul acţiunii, Morgan Stanley a cumpărat cam tot ce s-a vândut la preţul din ofertă, de 38 de dolari/acţiune, adică de circa 2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.  Morgan Stanley este  colosul financiar care condus oferta publică.

Datele fundamentale despre companie şi îngrijorările privind problemele Facebook (FB) de a-şi menţine ritmul de dezvoltare nu mai susţin entuziasmul cu care acţiunea FB a fost cumpărată în oferta publică iniţială, în urma căreia a fost listată la bursa americană NASDAQ.

În pofida entuziasmului care a înconjurat procesul de listare a celei mai mari reţele de socializare din lume, acţiunile Facebook au avut probleme în a se menţine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul şedinţei de vineri, potrivit Wall Street Journal.

Scăderea sub preţul de listare atât de repede este considerată jenantă pentru Facebook, după ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.

Acţiunile Facebook se tranzacţionau luni, înainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, în scădere cu 3,8% faţă de închiderea de vineri – 38,23 dolari.

Acţiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzacţionate şi în afara programului obişnuit al bursei, cu o oră şi jumătate înainte de deschidere, dar şi după închiderea şedinţei.

Titurile Facebook au intrat vineri dimineaţa la tranzacţionare cu întârziere şi au deschis cu 11% peste preţul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială. După ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzacţionare sub simbolul FB au scăzut rapid până la finalul şedinţei şi au închis la 38,23 dolari.

Analiştii anticipau că acţunile companiei vor închide vineri pe Nasdaq cu creşteri de 10-50%.

Surse din piaţă susţin că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice inițiale, a fost nevoită să cumpere acţiuni vineri pentru a apăra nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.

Unii analişti au estimat că presiunea asupra cotaţiei Facebook se va menţine şi pe parcursul actualei săptămâni.

Listarea Facebook a fost însoţită de incidente neplăcute pentru piaţa Nasdaq. Deschiderea a fost întârziată, deoarece operatorul bursier nu a făcut faţă volumului uriaş de ordine, iar pe parcursul şedinţei confirmarea ordinelor a fost efectuată cu întârzieri mari. Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anunţat că analizează situaţia.

Analiştii cred că debutul modest al Facebook a fost cauzat în principal de preţul ridicat ales de companie în oferta publică iniţială, dar şi de volumul mare de acţiuni scos pe piaţă, care a saturat probabil cererea din partea unor investitori.

Unii comentatori acuză de mult timp că valoarea de piaţă vehiculată pentru Facebook, de peste 100 miliarde dolari, care a devenit realitate odată cu listarea de vineri, este mult prea ridicată pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari şi profit de un miliard dolari anul trecut. Capitalizarea Facebook este mai ridicată decât valoarea cumulată a giganţilor HP şi Dell.

Listarea Facebook la bursă a creat câteva mii de milionari „pe hârtie” în rândul angajaţilor companiei, dar şi câţiva miliardari printre fondatorii reţelei şi investitorii care au susţinut devreme dezvoltarea acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...