Cotaţiile la porumb şi soia boabe au scăzut pentru a treia zi consecutiv

Preturile la porumb si soia boabe au scazut miercuri pentru a treia zi consecutiv, în conditiile în care prognoza de vreme uscata în zona de câmpie a SUA creste probabilitatea unei finalizari rapide a recoltatului, iar productiile record estimate pentru acest an vor inunda piata, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 04:55
Cotaţiile la porumb şi soia boabe au scăzut pentru a treia zi consecutiv

La bursa de la Chicago Board of Trade, în jurul orei 11,27 GMT, contractul futures la porumb cu livrare în luna decembrie a scazut cu un procent, pâna la 3,6075 dolari per bushel, dupa ce anterior a coborât pâna la 2,59 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele doua saptamâni. De asemenea, cotatia la soia boabe cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 1,1% sub pragul psihologic de 10 dolari per bushel, ajungând pâna la 9,96 dolari per bushel, scrie Agerpres.

‘Atentia pietelor este îndreptata spre recoltele mari de porumb si soia boabe din SUA care încep sa ajunga pe piata si ar urma sa conduca la scaderea preturilor. Dolarul puternic si pretul scazut al petrolului sunt, de asemenea, factori de presiune’, a declarat Frank Rijkers, economist la ABN AMRO Bank.

Departamentul american al Agriculturii a anuntat saptamâna aceasta ca fermierii americani au strâns 83% din recolta de soia boabe si 65% din recolta de porumb. Însa, în conditiile în care prognozele meteo pentru zilele urmatoare arata vreme buna în zona de câmpie a SUA, sansele ca fermierii sa termine recoltatul sunt bune.

În cazul grâului, contractul futures cu livrare în luna decembrie a scazut cu 0,7%, pâna la 5,26 dolari per bushel. Piata grâului asteapta miercuri rezultatele unei importante licitatii demarate de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu. Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a anuntat marti ca vrea sa cumpere grâu cu livrare în perioada 11-20 decembrie.

În cursul acestui an, exportatorii americani de grâu nu au livrat cantitati semnificative Egiptului, deoarece s-au confruntat cu o concurenta acerba din partea grâului mai ieftin din Europa si regiunea Marii Negre. De exemplu, la licitatia organizata de GASC în data de 22 octombrie, Autoritatea a anuntat ca a cumparat 180.000 de tone de grâu din Franta, România si Egipt cu livrare în perioada 21-30 noiembrie. În cazul grâului din România, GASC a cumparat 60.000 de tone de grâu, la un pret de 246,75 dolari fob.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...