Cotaţiile leului au coborât spre 4,38 lei/euro, după recomandarea BNP Paribas

Moneda naţională s-a apreciat la finalul sesiunii interbancare de vineri, cursul coborând spre 4,38 lei/euro, după ce BNP Paribas a recomandat investitorilor să cumpere obligaţiuni ale României cu scandenţa în 2020.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 14:39
Cotaţiile leului au coborât spre 4,38 lei/euro, după recomandarea BNP Paribas

În jurul orei 16:45, operaţiunile se realizau la 4,3830 – 4,3850 lei/euro, cu circa un ban sub nivelul de la finalul sesiunii trecute, când schimburile s-au perfectat la 4,3930 – 4,3940 lei/euro.

La debutul şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,3940 – 4,3970 lei, iar în prima parte a zilei cursul a oscilat aproape de 4,3950 lei/euro.

Spre finalul sesiunii interbancare, cotaţiile au coborât spre 4,38 lei/euro, iar dealerii spun că aprecierea leului a fost determinată de anunţul BNP Paribas.

Banca a recomandat investitorilor să cumpere obligaţiuni ale României cu scandenţa în aprilie 2020, la o licitaţie care va avea loc săptămâna viitoare, considerând că îmbunătăţirea lichidităţilor interbancare va avea un efect pozitiv asupra pieţei româneşti de obligaţiuni.

Potrivit băncii, profilul de credit al României s-a îmbunătăţit, fapt care trebuie să fie recunoscut de agenţiile de rating.

Ministerul de Finanţe a programat pentru luni, 15 aprilie, să vândă obligaţiuni cu scadenţa pe 7 ani, în sumă de 300 milioane lei. Administratorii datoriei publice au mai vândut titluri din aceeaşi emisiune în luna martie, când au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,61%.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,3960 lei/euro, în creştere cu 0,36 bani faţă de joi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,3924 lei/euro.

Totodată, paritatea pentru dolarul american a urcat cu 1,19 bani, la 3,3673 lei/dolar. Cursul pentru francul elveţian a crescut de la 3,6031 lei/franc la 3,6102 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate vineri de băncile comerciale pentru depozitele în lei atrase pe termen de o zi au rămas reduse, la 1,06 – 1,56% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 1,65 – 2,15%.

Potrivit dealerilor, surplusul de lichiditate este legat de nepotrivirea dintre maturităţile titlurilor de stat care vor fi emise şi cea a titlurilor care ajung la scadenţă în această lună. Astfel, o mare parte a sumelor scadente în aprilie este posibil să rămână în piaţă şi să nu fie reinvestită în titluri de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire-surpriză a motorinei azi, în ajunul intrării în vigoare a embargoului rusesc
Ieftinire-surpriză a motorinei azi, în ajunul intrării în vigoare a embargoului rusesc
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile proprii. Este a doua ieftinire din această lună....
Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia
Statele membre UE au ajuns la un acord privind impunerea unui plafon de preț la produsele petroliere exportate de Rusia
Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a anunţat că ambasadorii statelor din Uniunea Europeană au ajuns vineri la un ...
Nicu Marcu, președinte ASF: Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate
Nicu Marcu, președinte ASF: Avertizăm companiile de asigurări să nu speculeze perioada de criză practicând tarife exagerate
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, avertizează companiile de asigurări să nu speculeze ...
Un cunoscut furnizor de energie electrică, cu oferte bune în trecut, încheie socotelile: clienții casnici primesc notificări că nu se mai prelungește contractul
Un cunoscut furnizor de energie electrică, cu oferte bune în trecut, încheie socotelile: clienții casnici primesc notificări ...
Restart Energy, unul dintre furnizorii de energie care a avut în trecut printre cele mai bune oferte pentru casnici, trimite ...