Cotaţiile leului au rămas în jurul nivelului de 4,4150 lei/euro până la finalul sesiunii

Cotaţiile monedei naţionale au rămas în jurul nivelului de 4,4150 lei/euro în a doua parte a sesiunii interbancare de luni, într-o piaţă liniştită şi cu volume de tranzacţionare peste media sesiunilor precedente, spun dealerii.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 16:01
Cotaţiile leului au rămas în jurul nivelului de 4,4150 lei/euro până la finalul sesiunii

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4120 – 4,4150 lei, cu circa doi bani peste nivelurile de la aceeaşi oră de vineri, de 4,3915 – 4,3930 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,3960 – 4,4025 lei, iar maximul zilei a fost de 4,42 lei/euro, ca urmare a pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie să o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro.

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro.

Unii dealeri cred că deprecierea relativ redusă înregistrată de leul ar putea fi determinată de temerile privind posibile intervenţii ale băncii centrale.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece săptămâni. Un curs superior celui de luni, de 4,4223 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală la 7 ianuarie.

În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3940 lei/euro.

În raport cu dolarul american, iar cursul a urcat cu 4,52 bani, la 3,4088 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând cu 14 decembrie. La data menţionată, rata de schimb a fost de 3,4205 lei/dolar.

În acelaşi timp, rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut de la 3,5677 lei/franc la 3,6160 lei/franc.

Cursurile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Totodată, dobânzile la lei pentru plasamentele pe termen de o zi se plasau la 1,06 – 1,56% pe an, aproape de cele practicate vineri, de 1,02% – 1,52%. Dobânzile sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, datorită surplusului de lei din piaţă.

Randamentele la depozitele cu scadenţa la o săptămână se situau la 2,32 – 2,82 % pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...