COVID 19 lasă răni adânci pe termen lung. Tarom pierde peste un milion de clienți și jumătate din curse. Șanse de revenire, din 2024 (DOCUMENT)

Pandemia de Coronavirus a prins Tarom într- o perioadă de expansiune în ceea ce privește numărul de curse și de călători, deși nu și în ceea ce privește rezultatele financiare. Chiar dacă a avut pierderi substanțiale pentru al doisprezecelea an consecutiv, în 2019 compania reușise să atragă un număr record de călători, peste 3,1 milioane și estima cel puțin o menținere a volumului și pentru 2020. Pandemia a schimbat însă totul, iar Tarom, aflată oricum într-o perioadă extrem de dificilă, ca toată industria aviatică, previzionează scăderi masive, potrivit unui document oficial consultat de ECONOMICA.NET.
Şerban Buşcu - lun, 19 oct. 2020, 18:41
COVID 19 lasă răni adânci pe termen lung. Tarom pierde peste un milion de clienți și jumătate din curse. Șanse de revenire, din 2024 (DOCUMENT)

Mai clar, în perioada 1 decembrie 2020-30 noiembrie 2021, Tarom estimează că va transporta 2.093.000 de pasageri, cu peste 1 milion mai puțin decât în 2019, înainte de începerea Pandemiei. Practic, pentru anul ce urmează, Tarom vede un volum de călători cu mai mult de o treime sub ultimul an din ” Epoca preCOVID”. Mai mult decât atât, estimările companiei vizează 2,9 milioane de clienți penru 2021-2022 și puțin peste 3 milioane de clienți pentru 2022-2023. Aceasta înseamnă că, dacă lucrurile merg conform planului, abia din 2024 compania s-ar putea apropia de numărul de clienți din 2019.

Operatorul aerian controlat de statul român vede scăderi și în ceea ce privește numărul de decolări pe care le vor efectua avioanele din dotare. Pentru 1 decembrie 2020- 30 noiembrie 2021 estimează un număr total de 26.060 de decolări, cu peste 40% mai puțin decât în 2019, când a avut aproape 40.000 de decolări. Datele pe 2020 nu sunt încă disponbile, dar nici nu ar avea foarte mare relevanțăîn comparația noastră, deoarece este un an marcat din plin de criza COVID și, mai ales, de cele câteva luni de izolare în care avioanele practic nu au mai zburat.

Din 2022, compania vede o revenire a numărului de decolări, care ar trebui să ajngă la circa 36.000, iar în 2023 numărul total va depăși 37.000, în continuare sub nivelul din 2019. Aceasta înseamnă că și din acest punct de vedere anul 2024 este cel mai apropiat moment în care Tarom are șanse să revină la situația de dinainte de Pandemie.

Tarom a marcat, în 2019, al doisprezecelea an cu pierderi, minusul companiei ajungând la peste 171 de milioane de lei. Totuși, 2019, ultimul de dinainte de criza COVID venise cu o creștere a volumelor pentru Tarom. Prima parte a lui 2020 a spulberat, însă și aceste evoluții pozitive.

Statul este obigat să injecteze bani în compania sa, dacă o mai vrea în viață

În prezent, vitorul companiei depinde de deciziile acționarului său, statul român, care trebuie să aducă bani. Până acum, a fost aprobat de către Comisia Europeană o garanție pentru împrumuturi, în valoare de 19,3 milioane de euro, menită să acopere pierderile directe ale Tarom din perioada de izolare. În total, sumele aprobate de Ministrul Finanțelor drept garanții pentru credite destinate Tarom depăesc 312 milioane de lei. Compania are 1.800 de angajați.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...