Craciun deştept! Cum să nu ieşi cu bugetul ameţit după sărbătorile de iarnă

Economica.net
23 11. 2019
santas_hat_1918798_1920_35315400

Lista! Fă o listă cu toate cheltuielile. Pare ceva rudimentar, dar o listă cu toate cheltuielile pe care le ai de făcut e foarte importantă. Fie că e vorba de cât vei aloca pentru fiecare membru al familiei, partenerul de viaţă, rude sau categorii de cheltuieli, organizarea listei este prioritatea numărul 1.

Fă lista de acasă atunci când eşti odihnit. După ce ai terminat-o, verific-o. Încă o dată. Încearcă să nu „ieşi” din listă. Adică nu cumpăra ce nu ai scris pe listă dacă nu e ceva urgent! În primul rând ar trebui să te gândeşti ce venituri ai pentru luna decembrie şi când vei încasa primii bani în ianuarie.

Ia în calcul şi programul băncilor şi al magazinelor, în cazul cumpărăturilor pe care nu le faci online. Pune pe hârtie cheltuielile pentru vacanţa de Crăciun şi/sau Revelion, dacă e cazul, dar şi pentru cadouri. Aşa îţi va fi mult mai uşor să vezi exact unde stai cu finanţele personale.

Ar fi bine să treci de mai multe ori pese lista de cumpărături pentru a fi sigur că nu ai omis ceva: de la brad, la ornamente, dulciuri, până la rezervare, bani de carburanţi (dacă e cazul), artificii, etc. Dacă le vei avea pe toate în faţa ochilor vei putea să îţi dai seama de unde poţi tăia sau la care poţi renunţa. Cumpărături Evită aglomeraţia şi mergi din timp la cumpărături. Aşa ai şi timp de gândire pentru a lua cea mai bună decizie.

Cashul este rege

Nu este prea modern, dar dacă ai toţi banii pe card s-ar putea să nu poţi ţine evidenţa prea bine. Şi s-ar putea să te trezeşti că ai rămas în pană de bani. O metoda ar fi să scoţi nişte bani cash şi să-i pui în plicuri marcate cu cheltuielile respective. Atunci când ai ceva scump de cumparat sau un lucru important pentru tine e foarte bine sa faci achizitia dimineata. Daca astepti seara s-ar putea sa fii obosit, sa nu mai fii atent si sa nu iei cea mai buna decizie. Graba strica treaba. Iar dupa o zi de munca s-ar putea sa nu ai cea mai buna stare si sa te grabesti atunci când te hotarasti asupra produsului. Mai ales că în perioada sărbătorilor toată lumea este obosită. Citeşte articolul original pe sigurantafinanciara.ro