Creșteri de peste 12% la bursă la Turism Felix şi Turbomecanica, pe lichiditate foarte redusă

Acțiunile Turism Felix Oradea cresc cu peste 14%, iar cele ale Turbomecanica București cu peste 12%, în prima parte a sesiunii bursiere de astăzi, pe fondul unei lichidități  generale extrem de reduse.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 iul. 2012, 08:53
Creșteri de peste 12% la bursă la Turism Felix şi Turbomecanica, pe lichiditate foarte redusă

Câteva zeci de  tranzacții de câteva mii de lei în total  au reuşit să facă vizibile cele două acţiuni, altfel puţin căutate, în prima jumătate a sesiunii de la Bursa de Valori Bucureşti.

Lichiditatea generală (valoarea tranzacţiilor) este puţin peste 2,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă „la cota de avarie“ în percepţia brokerilor, care aproape că nu-şi acoperă salariul la o astfel de intensitate a activităţii.

Astfel, absenţa marilor tranzacţii lasă vizibilitate acţiunilor mici.

Creşterile de cotaţii se datorează ajustărilor de portofoliu ale acţionarilor principali ai companiilor.

Turism Felix Oradea  (simbol bursier TUFE) este totuşi o acţiune căutată în vremurile bune ale bursei, fiind unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa turismului balnear din România.

Are o capitalizare bursieră (valoarea de piaţă = numărul de acţiuni emis x preţul acţiunii) de peste 69 de milioane de lei.

Este controlată de de 2 societăţi de investiţii financiare, dintre care SIF Transilvania are majoritatea acţiunilor (peste 63 %) şi de SIF Oltenia (aproape 17%).

Profitul net de anul trecut, de 6,7 milioane de lei  a fost mai mare cu 34% faţă de 2010, în condiţiile menţinerii unor venituri relativ egale cu cele realizate în 2010. În primul trimestru din acest an, însă, TUFE a avut pierderi de 4,6 milioane de lei, afaceriel valorând mai puţin de atât.

Turism Felix  beneficiază de lacurile termale din statţiune Băile Felix, aflată la câşiva kilomerti de Oradea.

Turbomecanica Bucureşti (TBM) este , însă, umbra glorie de dinainte de 1989, când lucra la mari proiecte precum avionul de pasageri Rombac şi făcea motoare sub licenţă Rolls Royce. Acum compania abia supravieţuişte.

Pierderile de afaceri din ultima vreme sunt puse puse de conducerea Turbomecanica pe seama reducerii comenzilor ca urmare a crizei finan­ciare.

Anul trecut pierderile financiare ale Turbo­mecanica s-au dublat până la 19,4 milioane de lei. Cifra de afaceri a scăzut cu 12,5%, până la la 46,5 milioane de lei, iar datoriile de două ori pe atât.

Turbomecanica Bucureşti este în curs de a-şi reloca fabrica în localitatea Dragomireşti-Vale, urmând ca terenul de 3,4 hectare din cartierul Militari, pe care este situată în prezent, să fie scos la vânzare la un preţ minim de 50 mil. lei (11,5 mil. euro) plus TVA.

Actualul preşedinte şi director general al companiei, Radu Viehmann, este principalul acţionar (25,9% din acţiuni), urmat de  Dana Maria Ciorapciu (15,2%), moştenitoarea fostului director general al societăţii Ioan Ciorapciu.

Reparaţiile curente de motoare, repere şi piese contribuie cu circa jumătate la afacerile companiei.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...