Crearea băncii de dezvoltare a ţărilor BRICS va dura cinci ani

Economica.net
25 02. 2014
photoxpress_bric_big_70594300

Înfiinţarea unei bănci care să finanţeze proiecte de infrastructură a fost propusă în 2012 şi a această propunere a fost aprobată în mod oficial la summitul BRICS din Africa de Sud. Însă până acum au fost făcute progrese limitate din cauza dezacordurilor cu privire la finanţarea şi managementul instituţiei.

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Sergei Storchak, a declarat că Rusia a venit cu propunerea ca fiecare din cele cinci state BRICS să aibă o contribuţie egală, 20%, la capitalul de 100 de miliarde de dolari al viitoarei bănci. Însă alţi oficiali BRICS au apreciat că partea statelor membre ar trebui să depindă de mărimea economiilor lor.

‘După numeroase încercări am căzut de acord că procesul de constituire a capitalului bănci se va întinde pe mai mulţi ani’, a declarat Storchak. ‘Am reuşit să cădem de acord că perioada contribuţiilor la capitalul băncii se poate întinde până la cinci ani’, a mai spus oficialul rus.

În schimb, oficialii din ţările BRICS care s-au reunit la finele săptămânii trecute la Sydney, nu au putut să ajungă la un acord cu privire la locaţia viitoarei bănci de dezvoltare. ‘Există intense negocieri diplomatice pentru că fiecare ţară îşi susţine propria candidatură pentru sediul general. Am convenit însă că acest lucru ar trebui decis prin consens’, a spus Sergei Storchak.

În momentul în care se va ajunge la un acord, va fi nevoie de aproximativ doi ani pentru finalizarea procedurilor birocratice şi alţi trei ani pentru strângerea fondurilor necesare pentru constituirea capitalului băncii.

Statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) sunt responsabile pentru 20% din PIB-ul mondial însă până acum nu au reuşit să ajungă la un numitor comun care să le permită să-şi utilizeze puterea economică în influenţă politică.