Credit Agricole va trebui să injecteze încă 700 mil euro în divizia elenă pentru a o vinde pe 1 euro

Credit Agricole va trebui, probabil, să injecteze încă 600-700 milioane euro în divizia Emporiki Bank din Grecia, după majorarea de capital de 2,3 miliarde euro din iulie, pentru a putea vinde subsidiara, au declarat surse apropiate situaţiei, preţul fiind estimat la 1 euro, scrie cotidianul WSJ.
Economica.net - lun, 24 sept. 2012, 13:21
Credit Agricole va trebui să injecteze încă 700 mil euro în divizia elenă pentru a o vinde pe 1 euro

Ambiţiile mari ale creditorului francez în Europa de Sud au fost puternic lovite de criza financiară. Achiziţia Emporiki Bank Grecia în 2006 a împovărat banca cu pierderi de miliarde de euro, în urma avansului puternic al creditelor neperformante şi impactului temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro asupra consumului.

Banca a pierdut miliarde de euro şi din participarea Emporiki la programul de ştergere a datoriilor statului elen din martie, scrie Wall Street Journal (WSJ).

De la restructurarea datoriei guvernului de la Atena către sectorul privat, cea mai mare din istorie, Credit Agricole caută o modalitate de a ieşi din Grecia şi analizează oferte pentru Emporiki de la trei bănci elene: EFG Eurobank, National Bank of Greece şi Alpha Bank. O decizie este aşteptată în această săptămână, posibil chiar după o întâlnire a board-ului Credit Agricole programată pentru miercuri.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, cele trei oferte sunt în mare parte identice şi prevăd achiziţia Emporiki pentru preţul de 1 euro. Preluarea ar fi benefică pentru oricare din cele trei instituţii de credit, întrucât le-ar creşte credibilitatea în rândul deponenţilor şi investitorilor.

Pentru Credit Agricole, ieşirea de pe piaţa elenă se dovedeşte costisitoare, scrie WSJ. În iulie, instituţia de credit franceză a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde de euro, însă banca centrală a Greciei consideră că nu este suficient, potrivit unor surse familiare cu poziţia autorităţilor elene.

Un purtător de cuvânt al Credit Agricole a refuzat să comenteze.

Cu economia elenă în al cincilea an de contracţie economică, creditele neperformante sunt în urcare. Totalul se apropie de 20% din activele sistemului bancar. Înainte de a aproba vânzarea, banca centrală a Greciei cere Credit Agricole să furnizeze subsidiarei capital suplimentar de 600-700 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor estimate pe portofoliul Emporiki în următorii trei ani, au spus sursele citate.

În plus, Credit Agricole va trebui să menţină deschisă şi actuala linie de credit pentru Emporiki, astfel încât banca să aibă lichiditate adecvată şi să nu reprezinte o povară pentru cumpărător. În schimb, cei trei ofertanţi s-au angajat să garanteze pentru lichiditatea respectivă cu active din afara Greciei, precum portofoliile de împrumuturi de la subsidiarele din Europa de Sud-Est.

„Banca Greciei a decis că grupul Credit Agricole trebuie să recapitalizeze Emporiki cu până la 3 miliarde de euro. Ofertele celor trei bănci sunt în esenţă la fel. Credit Agricole va trebui să decidă între acestea în funcţie de valoarea garanţiilor şi de viteza de execuţie”, a spus o sursă.

Preluarea de către grupul francez a unei participaţii la instituţia de credit care va achiziţiona Emporiki pare a avea şanse foarte reduse, a adăugat sursa citată.

Emporiki a generat în perioada 2008-2011 pierderi de 4,42 miliarde de euro şi un rezultat negativ de 1,28 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an.

Grupul francez a decis în iunie că transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...