Credit Suisse a ajutat americani bogaţi să evite plata taxelor în SUA – surse

Credit Suisse, banca elveţiană prăbuşită, preluată de UBS Group într-un plan de salvare aranjat în grabă la începutul acestei luni, poate aduce cu sine un nou set de probleme legale şi de reglementare pentru noul său proprietar, legate de ajutarea unor americani bogaţi pentru a evita plata taxelor în Statele Unite, relatează CNBC.
News.ro - joi, 30 mart. 2023, 09:13
Credit Suisse a ajutat americani bogaţi să evite plata taxelor în SUA - surse

De ani de zile, banca a oferit un refugiu clienţilor americani bogaţi pentru a ascunde activele de fisc (IRS), chiar şi după ce a fost prinsă şi acuzată pentru că a făcut acest lucru cu mai bine de un deceniu în urmă, potrivit unor doi foşti bancheri ai Credit Suisse care au vorbit în interviuri exclusive cu CNBC şi lucrează cu guvernul SUA în calitate de avertizori.

Banca a pledat, în mod notoriu, vinovată în 2014, la acuzaţii penale, pentru că a ajutat, ”cu bună ştiinţă şi intenţie” mii de clienţi din SUA să-şi ascundă activele şi veniturile offshore faţă de IRS.

Credit Suisse a recunoscut la acea vreme că a folosit entităţi false, a distrus înregistrările conturilor şi a livrat numerar clienţilor americani pentru a preveni detectarea de către IRS, acceptând să prevină evasiva fiscală din SUA, ca parte a acordului său de recunoaştere.

Credit Suisse a fost, de asemenea, de acord la momentul respectiv cu o serie de reforme, inclusiv dezvăluirea activităţilor sale transfrontaliere şi cooperarea cu autorităţile atunci când acestea solicită informaţii, printre altele.

Banca pare să fi încălcat acel acord, potrivit unui nou raport al Comisiei de Finanţe a Senatului SUA, care detaliază abuzurile produse de atunci, explică CNBC, citat de News.ro.

Raportul, publicat miercuri, detaliază concluziile investigaţiei de doi ani a comisiei şi devine mai important, având în vedere criza bancară care se profilează.

Banca Naţională Elveţiană, banca centrală a ţării, a injectat lichidităţi de peste 100 de miliarde de dolari în Credit Suisse pentru a o menţine pe linia de plutire la începutul acestei luni, în timp ce guvernul elveţian a fost de acord să ofere UBS aproximativ 9 miliarde de dolari pentru a proteja de pierderile rezultate din preluare.

Anchetatorii din Senatul SUA spun că noile dezvăluiri ridică întrebări cu privire la câţi bani americani rămân ascunşi în seifurile unei bănci a cărei prăbuşire a zguduit fundaţiile sistemului bancar global.

Raportul Senatului, care a fost pregătit de membrii democraţi ai comisiei, acuză banca că a încălcat termenii acordului său de recunoaştere a vinovăţiei din 2014, care ar putea declanşa o serie de repercusiuni dacă Departamentul de Justiţie va continua cazul.

Nu este clar la ce răspundere potenţială este expusă UBS ca urmare a raportului, dar un avocat al avertizorilor susţine că banca ar trebui să plătească până la 1,3 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi......
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Primele încasări din impozitul pe marile averi ar trebui să le avem la 30 septembrie, până atunci autorităţile locale ...