Update: Acţiunile Credit Suisse au crescut cu 40%, după ce a împrumutat 54 mld. dolari de la Banca Naţională a Elveţiei

Acțiunile Credit Suisse Group AG au avut cea mai mare creștere înregistrată vreodată după ce creditorul a apelat la Banca Națională a Elveției pentru 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari) și s-a oferit să răscumpere datoriile, potrivit Bloomberg. Acțiunile băncii au crescut cu până la 40% după deschiderea de joi la Zurich. La câteva ore după ce Banca Centrală elveţiană a declarat că este pregătită să ofere sprijin financiar Credit Suisse, banca a acceptat oferta, sperând să-i asigure pe investitori că are lichidităţile necesare pentru a rămâne pe linia de plutire, relatează CNN.
News.ro - joi, 16 mart. 2023, 09:20
Update: Acţiunile Credit Suisse au crescut cu 40%, după ce a împrumutat 54 mld. dolari de la Banca Naţională a Elveţiei

Acțiunile Credit Suisse Group AG au înregistrat cea mai mare creștere înregistrată vreodată după ce creditorul a apelat la Banca Națională a Elveției pentru 50 de miliarde de franci (54 de miliarde de dolari) și s-a oferit să răscumpere datoriile, încercând să oprească o criză de încredere care a provocat un șoc în întregul sistem financiar mondial, potrivit Bloomberg.

Banca cu sediul la Zurich va împrumuta banii de la o facilitate de lichiditate a băncii centrale și face o ofertă de răscumpărare de până la trei miliarde de franci din datoriile denominate în dolari și euro, potrivit unei declarații publicate joi, în jurul orei 1:45, ora Zurich. Între timp, acționarul principal al Credit Suisse a declarat că „totul este în regulă” și că nu este probabil ca banca să caute mai mult capital, la o zi după ce comentariile sale au contribuit la declanșarea celei mai mari scăderi din istorie a acțiunilor.

Anunțul a urmat unei sesiuni de tranzacționare frenetice în care îngrijorările legate de sănătatea financiară a Credit Suisse au zguduit piețele globale, au alarmat autoritățile de reglementare din Europa și SUA și au determinat unele firme să își reevalueze expunerea la bancă.

Aceste măsuri – fără precedent la un mare creditor elvețian de la criza financiară din 2008 – sunt cele mai importante de până acum pentru a consolida finanțele Credit Suisse. Acțiunile băncii au crescut cu până la 40% după deschiderea de joi la Zurich.

Acțiunile s-au prăbușit miercuri cu până la 31%, iar obligațiunile sale au scăzut la niveluri care semnalează dificultăți financiare profunde, în condițiile în care îndoielile persistente cu privire la creditorul afectat de scandaluri s-au combinat cu o scădere globală a acțiunilor bancare.

Credit Suisse a declarat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elveţieni (53,7 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveţiei, scrie News.ro.

Banca a numit împrumutul o „acţiune decisivă pentru a-şi consolida lichiditatea în mod preventiv”, scrie News.ro.

„Această lichiditate suplimentară ar sprijini afacerile de bază şi clienţii Credit Suisse, deoarece Credit Suisse adoptă măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă şi mai concentrată, construită pe nevoile clienţilor”, a trasnmis banca într-un comunicat.

Pe lângă împrumutul de la Banca Centrală, Credit Suisse a mai anunţat că a răscumpărat miliarde de dolari din propria datorie pentru a-şi gestiona pasivele şi cheltuielile cu plata dobânzilor, scrie News.ro.

Banca, fondată în 1856, este una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume şi clasificată drept „bancă de importanţă sistemică globală”, împreună cu alte 30, inclusiv JP Morgan Chase, Bank of America şi Bank of China.
Autorităţile elveţiene şi Credit Suisse Group au discutat despre modalităţi de stabilizare a băncii, a informat miercuri Bloomberg, citând persoane familiare cu subiectul.
Liderii Credit Suisse şi oficialii guvernamentali au discutat despre opţiuni care variau de la o declaraţie publică de sprijin până la un potenţial sprijin de lichiditate.

Alte mişcări potenţiale sugerate pentru Credit Suisse au fost o potenţială separare a filialei elveţiene şi o asociere cu concurentul său elveţian mai mare, UBS Group, potrivit articolului.

Elveţia este supusă presiunii din partea cel puţin a unui guvern important, pentru a interveni rapid asupra Credit Suisse, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu situaţia, după ce acţiunile băncii elveţiene au condus miercuri la o prăbuşire a acţiunilor băncilor europene, scrie News.ro.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu până la 30,8%, ceea ce a condus la o scădere de 7% a indicelui bancar european .SX7P, în timp ce CDS-urile pe cinci ale pentru banca emblematică elveţiană au atins un nou record, amplificând temerile legate de un pericol mai mare la adresa sistemului financiar.

Te-ar mai putea interesa și
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING implementează servicul Plăți Instant, care asigură tranzacțiile între bancă și parteneri în maximum 10 secunde
ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant începând din data de astăzi, care asigură transferul banilor din contul bancar al......
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Prețurile de referință la gaze naturale pe piața europeană au ajuns la sub 40 de euro pentru un MWh
Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa au scăzut luni sub pragul de 40 de euro (43 de dolari) pentru un ...
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Compania de tehnologie şi consultanţă Softelligence, a obținut afaceri de 18,5 mil. euro în 2022, plus cu 33%
Softelligence, companie românească de tehnologie şi consultanţă înfiinţată în 2006 de Adrian Blidăruş, specializată ...
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Piața imobiliară din Grecia a atras investiții strâine record în 20022, de aproape 2 miliarde de euro
Investiţiile străine în piaţa imobiliară elenă, în special locuinţe, au înregistrat un nivel record în 2022, iar ...