Creditarea IMM-urilor a migrat de la finanţarea capitalului de lucru, la cea a investiţiilor

Cererea de creditare din partea IMM-urilor s-a repliat de la finanţările cu preponderenţă pentru capitalul de lucru în urmă cu circa doi ani la cele pentru investiţii, în principal cofinanţări pentru proiecte cu fonduri europene, a declarat Daniel Szekely, director la Banca Transilvania.
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 12:18
Creditarea IMM-urilor a migrat de la finanţarea capitalului de lucru, la cea a investiţiilor

„Dacă până acum 1-2 ani majoritatea erau credite pentru capital de lucru, acum IMM-urile se preocupă mai mult de partea de investiţii. Am observat în ultima perioadă că sunt tot mai multe credite de cofinanţare pentru proiecte cu fonduri europene”, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Szekely, director clienţi IMM în cadrul Băncii Transilvania (BT).

Cererea de credite din partea IMM-urilor la nivelul sistemului bancar este similară celei de anul trecut, derulându-se împrumuturi pe de o parte pentru operaţiuni curente, iar pe de altă parte pentru refinanţări, potrivit lui Tiberiu Moisă, director executiv al băncii pentru clienţi corporativi şi IMM-uri.

„Pe piaţă va rămâne probabil în continuare o cerere scăzută, iar din punct de vedere al ofertei, anul 2012 a fost mai prost pentru finanţatori decât 2011, pentru că mulţi se aşteptau la o situaţie economică mai stabilă, însă au mai apărut unele incertitudini, mai ales din zona publică”, a spus Moisă.

În prezent, firmele cu activitate de producţie ocupă prima poziţie ca pondere în portofoliul de credite al băncii, urmate de cele din sectorul comerţului, invers faţă de situaţia de dinantea anului 2008.

„Vedem producţia ca o zonă mai stabilă, serviciile şi construcţiile sunt mai dificile. În perioadă de recesiune, comerţul şi serviciile sunt cele mai lovite”, a spus Moisă.

Dacă înainte de 2008 creditele pentru IMM-uri se întindeau în general pe o perioadă de 15-20 de ani, în prezent media împrumuturilor este de 4-7 ani, la cererea clienţilor.

Printre domeniile unde firmele cliente ale Băncii Transilvania se confruntă cu probleme la plată se numără construcţiile şi comerţul, banca aplicând restructurări sau reeşalonări ale împrumuturilor.

„S-ar putea să mai fie şi în perioada următoare probleme pentru IMM-uri în contextul crizei, dar un IMM nu poate rezista trei-patru ani să desfăşoare aceeaşi activitate în condiţii foarte grele şi atunci se reprofilează, schimbă activitatea, în timp ce o companie mare nu se poate replia aşa de repede”, a spus Szekely.

Moisă apreciază că IMM-urile au depăşit deja criza la nivel mental, întrucât trendul de înfiinţare a firmelor a crescut în ultimii patru ani, arătând că apetitul pentru deschiderea unei noi afaceri înseamnă că antreprenorii nu se mai tem de criză.

Potrivit unor date statistice prezentate de directorul BT, în fiecare an se înfiinţează circa 50.000-70.000 de firme, iar una din două companii care-şi încep activitatea nu reuşesc să ajungă la împlinirea unui an de business, procentajul fiind similar şi în alte state dezvoltate.

Banca Transilvania are 140.000 clienţi persoane juridice, în creştere cu circa 20% faţă de începutul anului, din care aproximativ 90% sunt IMM-uri.

Instituţia financiară a lansat joi un produs destinat firmelor nou înfiinţate prin care acestea pot derula operaţiuni gratuite prin bancă în primul an de activitate. Oferta se adresează şi firmelor înfiinţate deja, acestea putând beneficiind de serviciile gratuite până la împlinirea unui an de activitate. Operaţiunile fără comisioane aplicate vizează plăţile intrabancare şi interbancare cu cec, bilet la ordin sau efectuate online, încasările cu ordin de plată şi gestiunea contului curent.

Banca nu impune o limită maximă de operaţiuni efectuate, iar clientul se poate retrage oricând din relaţia cu banca, fără a fi condiţionat.

„Estimăm că în fiecare an vom procesa jumătate de milion de operaţiuni gratuite în cadrul acestui program. Produsul nu intră în logica cost-beneficiu. Nu suntem siguri că va fi profitabil, s-ar putea să fim pe pierderi în primul an în privinţa costurilor, dar privim ca o investiţie în poziţia noastră pe piaţă”, a spus Moisă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...