Credite cu dobândă redusă pentru IMM-uri, în valoare de 40 mil. euro – JEREMIE

IMM-urile pot accesa credite cu dobândă redusă în cadrul iniţiativei JEREMIE datorită acordului semnat de ProCredit Bank şi Fondul European de Investiţii pentru o linie de creditare în valoare totală de 40 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al ProCredit Bank.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 12:15
Credite cu dobândă redusă pentru IMM-uri, în valoare de 40 mil. euro - JEREMIE

Contribuţia fiecăreia dintre instituţii este de 50% din valoarea unui împrumut acordat. Conform acestui parteneriat, banca va finanţa IMM-urile din România, acordând afacerilor credite în condiţii preferenţiale, cu o dobândă parţial subvenţionată, redusă cu 50% faţă de nivelul standard şi cerinţe reduse de garanţii.

Cele 40 milioane de euro, fonduri totale disponibile, vor fi acordate pentru finanţarea activităţii grupului ţintă al băncii – IMM-uri. Acestea vor putea accesa împrumuturi pentru investiţii şi capital de lucru pe o perioadă extinsă, de până la 10 ani pentru investiţii şi de până la trei ani pentru capital de lucru. Suma maximă care poate fi accesată pentru un astfel de împrumut este de un milion de euro. 50% din valoarea creditului este garantată prin intermediul JEREMIE, iar costul pentru această garanţie primită de la Fondul European de Investiţii este zero.

Această finanţare beneficiază de sprijin în baza unui program operaţional sectorial cofinanţat de Fonduri Structurale ale Uniunii Europene prin intermediul iniţiativei JEREMIE. În mod specific, iniţiativa JEREMIE este implementată în România în cadrul Programului Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivăţii Economice’, cu fonduri puse la dispoziţie de Fondul European de Dezvoltare Regională.

Acesta este al treilea acord între ProCredit Bank şi Fondul European de Investiţii, în continuarea primelor două semnate în noiembrie 2013, în cadrul Programului pentru Competitivitate Inovare al Uniunii Europene, acorduri prin care banca oferă întreprinderilor mici şi mijlocii finanţare cu cerinţe semnificativ reduse de garantare.

ProCredit Bank oferă servicii complete, orientată spre dezvoltare. În România, ProCredit Bank a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă rezultatul unui parteneriat între instituţii financiare de renume internaţional – ProCredit Holding şi IPC.

JEREMIE (‘Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises’) este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare (‘holding funds’) care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator.

Până în prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care şapte la nivel naţional şi alte şapte la nivel regional. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Principala misiune a Fondul European de Investiţii este aceea de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii din Europa, ajutându-le să aibă acces la finanţare. Totalul angajamentelor nete ale FEI la fondurile de capital privat au depăşit 6,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2012.

Cu investiţii în peste 435 de fonduri, FEI este lider în piaţa de capital europeană având în vedere amploarea şi sfera de aplicabilitate a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi cele în stadiu incipient.

Te-ar mai putea interesa și
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele gigantului american BlackRock au atins valoarea record de 10,5 trilioane de dolari, ca urmare a creșterii burselor
Activele deținite de fondul de investiții BlackRock au ajuns la nivelul record de 10,5 trilioane de dolari în primul trimestru, iar compania a înregistrat o creștere de 36% a profitului, ca......
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Iranul a sechestrat în Golful Persic o navă despre care susține că are legături cu Israelul
Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei iranieni, armata ideologică a Republicii Islamice, au sechestrat ...
Tichete de masă, vacanță, cadou sau cultural disponibile deja pe carduri virtuale. Cine a lansat ofertele?
Tichete de masă, vacanță, cadou sau cultural disponibile deja pe carduri virtuale. Cine a lansat ofertele?
Două companii au lansat deja cardurile virtuale care pot înlocui tichetele de masă, vacanță, cadou sau tichetul cultural. ...
„Autostrada Ford”: UMB a mobilizat 550 de muncitori pe tronsonul 4, unde se lucrează non-stop – Grindeanu
„Autostrada Ford”: UMB a mobilizat 550 de muncitori pe tronsonul 4, unde se lucrează non-stop – Grindeanu
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a postat sâmbătă imagini de pe șantierul tronsonului ...