Credite pentru achiziţia acţiunilor Transelectrica din oferta publică

Casa de brokeraj Tradeville dă pe datorie, pentru clienţii săi, acţiunile Trasnelectrica  vândute de stat prin ofertă publică la Bursă. Linia de credit oferită de Tradeville este de 300.000 de lei. Analiştii Tradeville au calculat că acţiunea Transeletrica valorează cu 9% mai mult decât preţul minim cerut de stat.
Adrian N. Ionescu - mie, 21 mart. 2012, 14:24
Credite pentru achiziţia acţiunilor Transelectrica din oferta publică

Linia de credit pentru subscrierea în cadrul ofertei Transelectrica, va fi garantată cu portofoliul de acţiuni. Dobânda pescepută de casa de brokeraj Tradeville este de 14% pe an şi linia poate fi folosită şi la achiziţia altor acţiuni, caz în care nu se  percepe comision de tranzacţionare.

Potrivit Tradeville, achiziţia Transelectrica ar fi avantajoasă, pentru că „valoarea intrinsecă a acţiunii Transelectrica (simbol bursier TEL, n.r.) este de 21,08 lei/titlu“, ceea ce înseamnă că acţiunile se vând în ofertă cu un “discount care variază între 9% şi 29,3%“, au calculat analiştii Tradeville. „Valoarea intrinsecă“ este rezultatul unei evaluări făcute pe baza dividendelor viitoare estimate.

Peste 55% din acţiunile subscrise, după o săptămână de la startul ofertei, au fost cerute la preţuri de între 14,9 şi 15 lei/titlu, pe segmentul de dedicat investitorilor mici. S-au subscris 22% din acţiunile rezervate micilor investitori.

Înainte de publicarea prospectului de ofertă, majoritatea brokerilor şi analiştilor estimau că preţul corect de subscriere este sub 16 lei /acţiune.

Cea mai recentă estimare a unui preţ ţintă (care ar putea fi atins de acţiuni după ofertă) este de 11,94 lei /acţiune, potrivit calculelor analiştilor de la SSIF Broker Cluj Napoca.

Astăzi TEL s-a tranzacţionat cu preţuri între 16,2 şi 16,5 lei /acţiune.

Nivelul inferior faţă de preţul de piaţă şi de cel din ofertă se explică prin eventuala supraofertă venită de la cei care vor să speculeze diferenţa dintre preţul de piaţă, de la Bursa de Valori Bucureşti şi cel mai mic preţ de ofertă, de 14,9 lei/acţiune.

Mai trebuie precizat că „valoarea intrinsecă“ calculată de Tradeville nu este un preţ ţintă, la care piaţa chiar ar putea ajunge, ci o estimare a valorii companiei raportată la numărul acţiunilor.

Transelectrica deţine monopolul transportului de energie electrica în reţea de înaltă tensiune. Astfel, deşi este obligată prin lege să perceapă preţuri reglementate pentru serviciile sale şi are un necesar de investiţii considerabil, Transelectrica are un potenţial economic bun”, se precizează în raportul Tradeville.

Investiţiile Transelectrica până în 2017 se ridică la 1.1 miliarde de euro, pentru integrarea în reţea a noilor capacităţi, restaurarea liniilor aeriene, modernizarea staţiilor electrice şi dezvoltarea capacităţilor de interconectare a reţelei de transmisie.

Principalele surse de venit ale Transelectrica provin din serviciile de transport a energiei electrice (40% din veniturile realizate în primele 9 luni ale anului trecut), serviciile de sistem (31%) şi serviciile pe piaţa de echilibrare (25%).

Transelectrica a încheiat anul 2011 cu un profit net de 90,3 mil lei, de peste nouă ori mai mare decât câştigul obtinut în 2010. Emitentul acţiunilor TEL a plătit în 2011 dividende de 90% din profitul net şi urmează să plătească şi in 2012 în aceeaşi prporţie, adică circa 1,1 lei/acţiune. Randamentuldividendului ar fi de peste 6%.

Tradeville este lider de piaţa tranzacţiilor online. Este prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzactionare online. A fost mereu, în ultimii zece ani, în Top 10 al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...