Credite sindicalizate de aproximativ un miliard de euro acordate de austriecii de la Raiffeisen Bank şi BCR în 2022

Totalul sumelor acordate anul acesta de cele două bănci austriece, Raiffeisen Bank şi BCR, prin credite sindicalizate este de 947,2 milioane de euro. Finanţările includ credite sindicalizate acordate de cele două bănci pentru Romgaz şi Azomureş, pe perioade de trei şi cinci ani.
Gabriela Ţinteanu - lun, 12 dec. 2022, 21:50
Credite sindicalizate de aproximativ un miliard de euro acordate de austriecii de la Raiffeisen Bank şi BCR în 2022

Astfel, cea mai mare tranzacţie de acest gen este de 347 de milioane de euro, credit sindicalizat de tip revolving, acordat de cele două bănci grupului de companii Ameropa, din care fac parte Azomureș – cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Ameropa Grains – cel mai mare trader de cereale și Chimpex – lider în operațiunile portuare, au semnat un credit sindicalizat multivalută în valoare de 347 de milioane de euro. Contractul a fost semnat pe 2 august 2022.

Sindicatul de bănci este format din Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank, în calitate de aranjori principali  mandatați inițiali și bookrunners împreună cu ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala București și UniCredit Bank SA, în calitate de aranjori principali mandatați. BCR a acționat în această tranzacție și ca agent de agent de documentație, de facilitate și garanții. De asemenea, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a acționat drept  consultant legal al creditorilor, iar Popovici Nitu Stoica & Asociații (PNSA) a acționat în calitate de consultant legal  din partea împrumutaților.

Facilitatea sindicalizată, care a fost modificată și prelungită, va fi utilizată de entitățile din România ale Grupului Ameropa pentru finanțarea nevoilor de capital de lucru. Documentația prevede, de asemenea, o  clauză de tip acordeon care va permite grupului să acceseze fonduri suplimentare de până la 104 milioane de euro, în funcție de necesitațile de finanțare generate de creșterea prețurilor la cereale și îngrășăminte.

Pe data de 1 august 2022, cele două bănci au semnat şi cel de-al doilea cel mai mare credit sindicalizat acordat companiilor care activează în România, de 325 de milioane de euro, bani acordaţi Romgaz ca parte a tranzacţiei de cumpărare de acţiuni deţinute de Exxon în perimetrul offshore Neptun din Marea Neagră.

Tranzacţia de achiziţie şi transfer a tuturor acţiunilor ale Exxon Mobil Exploration and Production România Limited către Romgaz a beneficiat de un credit sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank.

În 2 august 2022, Romgaz trimitea următorul comunicat de presă: „Romgaz anunţă finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Tranzacţia finalizată pe 1 august 2022, a fost finanţată din sursele proprii ale companiei şi un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanţatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro şi Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plăţii achiziţiei. Operaţiunile bancare pentru plata tranzacţiei de achiziţie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acţionează şi în calitate de agent al facilităţii de credit”, se menţionează în comunicat.

De altfel, pe 8 decembrie 2022, acţionarii Romgaz au aprobat şi majorarea plafonului de facilitate de credit cu 70 milioane lei, respectiv de la 350 milioane lei la limita de 420 milioane lei, şi prelungirea cu un an a contractului încheiat cu BCR, a anunţat compania la BVB.

Sumă importantă luată de Fondul Kazah Român

Pe 30 mai 2022, Fondul Kazah-Român de Investiții Energetice a strâns o facilitate de credit sindicalizat de 83 de milioane de euro coordonată de BCR pentru finanțarea unei noi Centrale de Cogenerare pe platforma Rafinăriei Petromidia. Banii au fost luați pentru finanțarea construcției unei noi centrale de cogenerare pe platforma Rafinăriei Petromidia. Băncile finanțatoare sunt Banca Comercială Română în calitate de aranjant principal mandatat, director de carte, agent de documentație, facilitate și securitate, împreună cu Raiffeisen Bank România, Raiffeisen Bank International, Alpha Bank România, OTP Bank România, OTP Bank Plc și Garanti Bank România ca aranjatori principali mandatați.

Investiția de tip brownfield cuprinde activele Uzina Termoelectrica Midia și personalul acesteia pentru operarea echipamentelor existente și a noii centrale electrice. Termenul estimat pentru punerea în funcțiune a centralei de cogenerare este până în iulie 2023.

De asemenea, un consorțiu format din Raiffeisen Bank International, Raiffeisen Bank România și UniCredit Bank România participă la încheierea cu succes a unui împrumut sindicalizat de 65,2 milioane euro pentru Greenvolt. UniCredit Bank România a semnat cu succes un împrumut sindicalizat împreună cu Raiffeisen Bank Intenational și Raiffeisen Bank România, oferind o finanțare totală de 65,2 milioane EUR către Greenvolt – Energias Renováveis, SA, pentru achiziția, prin filiala sa V-Ridium Solar 45, a LJG. Centrala fotovoltaica Greensource de 45 MWh, cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, situat in judetul Giurgiu.

La acest tip de finanțare „împrumut club”, acordat pe o perioadă de 6,5 ani, UniCredit Bank a participat cu o cotă de 50% și a acționat în calitate de Aranjator și Hedge Provider. Raiffeisen Bank International, care a participat cu o cotă de 25%, a acționat ca aranjator și furnizor de acoperire, în timp ce Raiffeisen Bank SA, care a luat o cotă de 25%, a preluat funcțiile de aranjator, agent și agent de securitate.

La ora actuală, se află în derulare şi creditele sindicalizate către Medlife, de 143 de milioane de lei, acordat în mai 2021, şi cel de 278 de milioane de lei către grupul de firme Rod Bun.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari contributori. Topul celor mai mari plătitori de taxe către Rusia: Raiffesen si Unicredit, primele locuri
După război, profiturile băncilor europene în Rusia au crescut de 4-5 ori. Taxe de 800 de milioane de euro. Cei mai mari ...
Cele mai mari taxe plătite către banca centrală a Rusiei de către băncile europene prezente în această țară sunt ale Raiffeisen Bank – Austria și UniCredit – Italia. Peste două treimi......
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor. Vezi documentul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi ...
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând ...
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...