Creditele neperformante ating cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în Europa – analiză

Rata medie a creditelor neperformante în Europa a scăzut la 1,8% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2022, în timp ce creditele neperformante din etapa a doua au crescut la aproape 1 din 10 - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă imobiliară.
AGERPRES - mie, 18 ian. 2023, 15:29
Creditele neperformante ating cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în Europa - analiză

Conform raportului European Banking: Credit Portfolio Update 2022, Europa se confruntă cu multiple obstacole, iar acestea sunt mai acute în comparaţie cu alte regiuni.

„Luând în considerare că există deja o divergenţă considerabilă, atât în ceea ce priveşte inflaţia, cât şi ratele dobânzilor în întreaga regiune, raportul subliniază că acesta este un lucru pe care multe economii europene nu sunt obişnuite să îl vadă”, se menţionează în documentul JLL România.

Totodată, înăsprirea costurilor de finanţare este resimţită la nivel universal şi, deşi iniţial BCE a reacţionat lent, acum a accelerat, pieţele financiare prevăzând o înăsprire suplimentară.

„O provocare cheie cu care se confruntă multe societăţi imobiliare, care, din punct de vedere istoric, s-au bazat pe pieţele de obligaţiuni, este reprezentată de numărul mare de scadenţe pe termen scurt – inclusiv în ţările nordice, unde JLL estimează că aproximativ 32% din obligaţiunile societăţilor imobiliare urmează să ajungă la scadenţă în următorii 2 ani, şi într-un moment în care pieţele de capital de împrumuturi sunt închise, costurile de finanţare cresc, iar valoarea activelor scade, ceea ce i-ar putea forţa pe unii dintre actorii din sectorul imobiliar să ia în considerare datorii mai scumpe, recapitalizări, vânzări de active sau, ceea ce ar fi poate mai acceptabil, să ia în considerare asocieri în participaţie cu investitori privaţi de capital”, precizează cercetarea.

Maxime Otto, consultant Capital Markets la JLL România, susţine că „în ciuda obstacolelor economice actuale şi a contextului geopolitic, rata NPL din România a scăzut, în octombrie 2022, la 2,9%, reflectând rezilienţa economiei româneşti”.

„Cu toate acestea, în contextul unei inflaţii ridicate şi al înăspririi politicii monetare legate de o încetinire prognozată a creşterii PIB-ului, este probabil ca aceşti factori să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor, precum şi profitabilitatea companiilor, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o potenţială creştere a NPL-urilor în lunile următoare. Acestea fiind spuse şi având în vedere atât nivelul de capitalizare al sistemului bancar românesc, cât şi calitatea portofoliului său de credite, se aşteaptă ca rata NPL viitoare să urmeze tendinţa observată în ţările OCDE, ceea ce ar trebui să permită o activitate de creditare normală pe toate segmentele”, a precizat Maxime Otto.

JLL este o firmă de top în domeniul serviciilor profesionale, specializată în gestionarea proprietăţilor imobiliare şi a investiţiilor. JLL modelează viitorul sectorului imobiliar pentru o lume mai bună, folosind cea mai avansată tehnologie pentru a crea oportunităţi satisfăcătoare, spaţii uimitoare şi soluţii imobiliare durabile pentru clienţii noştri, oamenii noştri şi comunităţile noastre.

JLL este o companie Fortune 500, cu venituri anuale de 19,4 miliarde de dolari, operaţiuni în peste 80 de ţări şi o forţă de muncă globală de peste 102.000 de angajaţi la 30 septembrie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Erdogan: Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de înţeles că ţara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, fără a face la fel şi în privinţa Suediei, într-o întâlnire televizată......
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Șeful Alfa Romeo anunță dezvoltarea unui model de clasă mare menit să ajute la cucerirea pieței americane
Jean-Philippe Imparato, directorul executiv al mărcii Alfa Romeo din grupul Stellantis, consideră că piața americană ...
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate o propunere de interzicere a cazinourilor
Alegătorii din Liechtenstein au respins cu o largă majoritate duminică o propunere de interzicere a cazinourilor, într-un ...
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este obligat de lege să o cumpere
Mai mulți stăpâni de câini, obligați să facă „RCA” pentru animal. Cât costă asigurarea și cine este ...
Tragedia de pe Lacul Morii, unde un om a murit mușcat de câini, ne amintește că animalele domestice pot provoca daune ...