1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Creditele neperformante din Spania, la cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani

Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate în portofoliul băncilor spaniole a crescut în luna martie 2012 la 8,37%, cel mai ridicat nivel înregistrat din septembrie 1994, arată datele comunicate vineri de Banca Centrală a Spaniei, transmite Dow Jones Newswires.

19 mai, 2012 | Agerpres

Datele comunicate de banca centrală arată că creditele neperformante au ajuns la 147,97 miliarde de euro în luna martie 2012 comparativ cu luna precedentă, astfel că procentul NPL a crescut de la 8,3% în luna februarie la 8,37% în luna martie. În aceste condiţii procentul creditelor neperformante se află la o distanţă de doar un punct procentual de maximul istoric de 9,15% înregistrat în luna februarie 1994.

Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid implementează o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confruntă deja gospodăriile cu rambursarea creditelor. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

Indicele Ibex 35 al bursei de la Madrid înregistra vineri un declin de peste 2%, băncile fiind printre cele mai afectate. Joi, agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat retrogradarea pe termen lung a 16 bănci spaniole ca urmare a dificultăţilor economice şi din cauza 'accesului restrâns la surse de finanţare'.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO