1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Extern

Spania o duce tot mai rău. Creditele neperformante, la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani

Creditele neperformante din Spania au ajuns în luna februarie la 8,2% din soldul total, cel mai ridicat nivel din octombrie 1994, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Spaniei, care subliniază dificultăţile sistemului bancar spaniol în recesiune, după prăbuşiriea pieţei imobiliare.

18 apr, 2012 | ECONOMICA.net

Băncile se pregătesc pentru un nou val de credite neplătite, pe fondul agravării crizei economice, iar analiştii anticipează că unele instituţii financiare ar putea să nu supravieţuiască măsurilor de austeritate care vor adânci problemele financiare ale populaţiei.

Valoarea creditelor neperformante a urcat în februarie cu 3,8 miliarde euro, la 143,8 miliarde euro, reprezentând 8,2% din soldul total, faţă de 7,9% în ianuarie, transmite Reuters.

Economia spaniolă nu şi-a revenit după prăbuşirea pieţei imobiliare în urma crizei financiare mondiale din 2008-2009, iar băncile iberice sunt tot mai dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE), din cauza neîncrederii de pe piaţa interbancară.

Rata şomajului din Spania a fost de 23,6% în februarie, iar şomajul în rândul tinerilor este de aproximativ 50%, cele mai ridicate niveluri din UE.

Preţurile de pe piaţa rezidenţială continuă să scadă, cu o rată de 7,2% în primul trimestru, reflectând perpetuarea crizei imobiliare pentru cel de-al patrulea an consecutiv.

Spania este considerată de economişti următoarea "victimă" a crizei datoriilor de stat din zona euro, mulţi analişti anticipând că guvernul de la Madrid va avea nevoie la un moment dat de un acord de asistenţă externă de la UE şi FMI pentru salvarea băncilor sau chiar pentru stabilizarea finanţelor publice.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO