Bănci mari din România, scoase la mezat? Creditorii Greciei cer băncilor elene să vândă subsidiarele

Reprezentaţii creditorilor externi ai Greciei cer băncilor comerciale elene să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia elenă Kathimerini, citată de Mediafax.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 09:34
Bănci mari din România, scoase la mezat? Creditorii Greciei cer băncilor elene să vândă subsidiarele

În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Dintre băncile cu capital elen prezente în România, Alpha Bank este cea mai mare, cu active de 16,5 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut – o cotă de piaţă de 4,5%, locul 9 în sistem. Bancpost se plasa pe locul 10 cu active de 12,1 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 3,3%, urmată de Piraeus Bank pe locul 11, cu o cotă de 2,1% şi active de 7,7 miliarde de lei şi de Banca Românească pe locul 12, cu active de 7 miliarde de lei şi o cotă de 1,9%.

Băncile cu capital elen prezente în România aveau în total active de 43,3 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut – aproximativ 10 miliarde de euro – şi o cotă de piaţă de 11,8%, apropiată de cea a BRD (13,1% la sfârşitul lui 2012), a doua cea mai mare bancă din sistem.

Troica, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI, vrea vânzarea imediată a activităţilor nebancare, în baza unui calendar precis, şi exercită presiuni pentru vânzarea subsidiarelor din Balcani, relatează publicaţia Kathimerini, citată de Mediafax.

Directorul general adjunct pentru ajutor de stat al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, se află la Atena de mai multe zile şi se întâlneşte cu managerii băncilor elene privind planurile de afaceri pe care instituţiile de credit trebuie să le depună în cotextul recapitalizării.

Potrivit surselor, Koopman a descris managerilor cadrul în care trebuie să se încadreze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurenţă ar urma să trimită, săptămâna următoare, instrucţiuni scrise băncilor locale privind planurile de afaceri.

Oficiali bancari afirmă că instituţiile de credit vor fi nevoite să depună planurile până la sfârşitul lunii iunie. După consultări, planurile vor fi convenite până la mijlocul lunii iulie.

Unul dintre punctele dificile din negocieri rămâne soarta subsidiarelor şi băncilor afiliate din Balcani.

Troica vrea o reducere drastică a prezenţei băncilor elene în ţările din regiune. Creditorii Greciei consideră că prezenţa puternică în Balcani este un lux pe care băncile elene nu şi-l pot permite, ca urmare a situaţiei slabe a bazei de capital şi a presiunii uriaşe sub care se află din cauza recesiunii din Grecia.

Băncile afirmă că ar fi o greşeală strategică majoră să-şi vândă subsidiarelor din Europa de Sud-Est într-o perioadă dificilă. Ajustări şi posibil unele vânzări vor fi necesare, afirmă băncile, subliniind însă că păstrarea unei prezenţe în regiune este crucială pentru supravieţuirea lor în viitor, da şi pentru economia elenă în general.

Cele mai mari patru bănci din Grecia – National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank – trebuie recapitalizate după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen. Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro.

Cele patru bănci cu importanţă sistemică au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiară. Astfel, Eurobank necesită fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Alpha Bank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece au anunţat că pot atrage din surse private capital reprezentând peste 10% din necesarul de recapitalizare, situaţie care le permite să-şi păsteze managementul privat, în timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar dacă va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizată integral de Fondul Elen de Stabilitate şi va intra sub controlul statului, însă banca are planuri pentru a reveni la un acţionariat privat cât mai repede posibil.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...