Creditorii Hidroelectrica au amânat stabilirea bonusului de 3,2 milioane de euro pentru Remus Borza

Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a decis, în şedinţa de miercuri, amânarea cu o săptămână a votului privind stabilirea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro plus TVA pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, solicitat de Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Gabriel Dumitraşcu, administratorul special al companiei.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 08:23
Creditorii Hidroelectrica au amânat stabilirea bonusului de 3,2 milioane de euro pentru Remus Borza

‘Am amânat cu o săptămână discuţia pentru a conveni o unică soluţie optimă care să ne dea confortul că toată procedura de închidere a insolvenţei va fi irevocabilă. Avem nevoie de unanimitate pentru a da un semnal că acţionarii şi creditorii au toată încrederea în administratorul judiciar’, a spus Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor de miercuri, toţi creditorii au apreciat performanţa administratorului judiciar din prima perioadă de insolvenţă a companiei (iunie 2012 – iunie 2013).

‘A fost din nou o confirmare, ceea ce s-a făcut a fost apreciat. Toţi am căzut de acord că reîntoarcerea în insolvenţă nu se poate imputa administratorului judiciar’, a adăugat Dumitraşcu.

Totuşi, obiectivele din a doua perioadă de insolvenţă sunt altele faţă de prima perioadă, astfel că şi sistemul de bonusare trebuie modificat, consideră el.

‘În prima etapă, mecanismul de bonusare a fost stimulativ, dar nu mai este adecvat pentru a doua perioadă. Dacă, pentru prima perioadă, obiectivul a fost ca energia din contractele pe termen lung să fie vândută pe bursa de energie OPCOM, ceea ce se şi întâmplă în prezent, pentru a doua perioadă obiectivele sunt rezolvarea irevocabilă a contestaţiilor (depuse de traderii de energie cărora li s-au reziliat contractele – n.r.) şi consolidarea structurii, arhitecturii şi performanţei economice a companiei, în vederea listării la bursă’, a completat Dumitraşcu.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat, miercuri, Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanţă de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvenţă a companiei, potrivit convocatorului şedinţei, obţinut de AGERPRES.

‘Ordine de zi: stabilirea onorariului de performanţă al administratorului judiciar Euro Insol (firma deţinută de Remus Borza – n. r.) pentru întreaga procedură de insolvenţă a Hidroelectrica SA în cuantum de 3.200.000 euro + TVA. Onorariul este compus din suma de 2.265.538 euro + TVA ce a fost încasată ca onorariu de performanţă pentru măsurile de reorganizare şi restructurare luate de administratorul judiciar în perioada de observaţie cuprinsă între 20.06.2012 – 26.06.2013 şi suma de 934.462 euro + TVA ce va fi încasată în perioada de reorganizare, doar în cazul în care profitul net realizat de societate începând cu exerciţiul financiar 2014 va fi mai mare cu cel puţin 20% faţă de profitul net provizionat în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2014’, se arată în convocatorul menţionat.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvenţă în perioada 20 iunie 2012 – 26 iunie 2013.

Adunarea Creditorilor din 14 septembrie 2012 a prevăzut un onorariu de performanţă în funcţie de profit şi de reducere a costurilor în următoarele marje: între 2.517.265 euro şi 3.020.717 euro pentru finalizarea procedurii înainte de 1 ianuarie 2013, între 2.013.812 euro şi 2.265.538 euro pentru finalizarea procedurii în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2013, o sumă de 1.510.359 euro pentru finalizarea procedurii între 1 iulie 2013 şi 1 ianuarie 2014 şi 999.815 euro pentru finalizarea procedurii de insolvenţă după 1 ianuarie 2014.

Euro Insol a încasat bonusul de 2.265.538 euro la ieşirea companiei din insolvenţă în data de 26 iunie 2013.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvenţă, după ce procesul de închidere a insolvenţei a fost contestat în instanţă.

În şedinţa din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amânat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodată, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA.

Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administraţia Naţională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank şi Unicredit.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...