Creditorii Romstrade cer 770 mil. euro; a fost admisă suma de 665 mil. euro, peste 50% sub condiţie

Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului Romstrade în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (772 milioane euro, la cursul de marţi), admisă fiind suma de 2,9 miliarde lei (665 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (380 milioane euro ) sunt creanţe sub condiţie.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 15:35
Creditorii Romstrade cer 770 mil. euro; a fost admisă suma de 665 mil. euro, peste 50% sub condiţie

Cei mai mari creditori ai companiei de construcţii controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, conform sumelor admise, sunt BCR (303,49 milioane lei), Astra Asigurări (235,8 milioane lei) şi EximBank (166 milioane lei), potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Creanţele nescadente sau sub condiţie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credală şi vor fi îndreptăţite să participe la distribuiri de sume în măsura prevăzută de lege.

Lunea viitoare va avea loc prima adunare a creditorilor, unde vor fi prezentate măsurile luate de către administratorul judiciar CITR, precum şi cauzele care au generat starea de insolvenţă.

Termenul de soluţionare a eventualelor contestaţii la Tabelul preliminar al creditorilor a fost stabilit de către instanţă la 4 aprilie, potrivit sursei citate.

Tribunalul Giurgiu a aprobat în decembrie intrarea în insovenţă a Romstrade la cererea firmei Agroindustrial Construct din Iaşi şi a numit drept administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvenţă Transilvania. Instanţa a decis şi intrarea în insolvenţă a unei alte firme controlate de Nelu Iordache, Romstrade Logistic Expres (fosta Direct Aero Services), administratorul judiciar provizoriu fiind tot Casa de Insolvenţă Transilvania. Cererea de intrare în insolvenţă a firmei specializate în servicii de taxi aerian a fost formulată de DHL Internaţional România.Proprietarul Romstrade se află în arest preventiv din decembrie. El a fost arestat într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Reprezentanţii DNA au comunicat instanţei, în decembrie, că Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte trei dosare, iar în unul dintre aceste cazuri el a denunţat că i-a dat bani unui funcţionar din Ministerul Transporturilor pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri.

Romstrade a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai mari constructori români după câştigarea mai multor contracte cu statul, multe acorduri importante fiind însă reziliate în ultimele luni.

Compania de construcţii este una dintre cele mai importante companii controlate de Iordache, alături de compania de transport aerian low-cost Blue Air. Potrivit celor mai recente date disponibile, Romstrade a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 540 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
Importurile de gaze au scăzut cu 19,2% în primele 9 luni din 2022; producţia s-a redus cu 4,3%
România a importat, în primele nouă luni din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,666 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 19,2% (-396.200 tep) mai mică faţă de cea din......
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Lanţul de cinematografe Cinema City ar putea fi scos la vânzare
Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi a vânzării ...
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Marca Lancia are, deocamdată, un nou design și un nou logo. Din 2024 vor debuta și noi modele
Primul model dintr-o nouă epocă Lancia va fi micul Ypsilon, însă alte două vehicule sunt deja pregătite să marcheze ...
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Câți bani fac hackerii cu datele tale personale furate și vândute pe internet
Pe măsură ce granița dintre domeniul digital și cel fizic devine din ce în ce mai neclară, este mai important ca niciodată ...