Creditorii străini ai Greciei continuă să refuze reducerea datoriei

Unii deţinători de obligaţiuni de stat greceşti emise sub jurisdicţie străină au continuat să refuze, la negocierile de săptămâna trecută, ofertele guvernului elen pentru restructurarea datoriilor, care le-ar aduce pierderi de aproximativ 70% din creanţe, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 02 apr. 2012, 13:02
Creditorii străini ai Greciei continuă să refuze reducerea datoriei

La 20 dintre cele 36 de sesiuni de negocieri cu investitorii, deţinătorii de obligaţiuni au refuzat propunerea guvernului, au amânat discuţiile sau nu au reuşit să strângă cvorumul necesar unei decizii, potrivit unui comunicat transmis luni de autoritatea elenă de administrare a datoriei de stat.

Investitorii vizaţi deţin obligaţiuni elene de 26,8 miliarde de dolari emise sub jurisdicţie străină, denominate în dolari, euro, franci elveţieni şi yeni.

Până acum, statul elen a reuşit să restructureze 15,3 miliarde de dolari din aceste datorii, restul de 11,5 miliarde de dolari fiind încă în negocieri.

„Chestiunea cheie cu obligaţiunile internaţionale este că investitorii trebuie să voteze titlu cu titlu, şi nu agregat. Astfel, este mai uşor ca cei interesaţi să blocheze restructurarea şi apare problema opţiunilor rămase la dispoziţia Greciei”, comentează Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Grecia a obţinut în luna martie cea mai mare restructurare de datorii din istorie, deţinătorii de obligaţiuni de stat greceşti emise conform legislaţiei elene, în valoare totală de 197 miliarde euro, fiind obligaţi să accepte pierderi de aproximativ 70%.

Guvernul elen insistă că nu are bani să plătească integral datoriile către deţinătorii de obligaţiuni emise sub jurisdicţie internaţională.

Grecia poate opta pentru iniţierea de negocieri individuale cu investitorii pentru a ajunge la un compromis, pentru plata integrală a datoriilor către aceştia sau pentru refuzul total al plăţii, potrivit lui Costerg.

„Plata integrală ar ridica problema corectitudinii faţă de investitorii care au cumpărat obligaţiuni guvernate de legislaţia locală, iar un default (incapacitate de plată – n.r.) dur provoacă litigii”, susţine analistul.

Obligaţiuni elene de 450 milioane euro emise sub legea internaţională, deţinute de investitori care au refuzat restructurarea, vor ajunge la maturitate la 15 mai, cu o perioadă de graţie de 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind reabilitarea a 42 de kilometri din prima autostradă a României, A1......
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte ...
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...