Creditorii unui dezvoltator imobiliar chinez vor să dea în judecată statul pentru neplata datoriilor

 Un grup de creditori offshore ai dezvoltatorului imobiliar China South City vor să îl dea în judecată pe principalul acţionar, un vehicul controlat de statul chinez, pentru neplata datoriilor, în ceea ce ar urma să fie o premieră în sectorul imobiliar chinez, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
AGERPRES - vin, 23 feb. 2024, 10:14
Creditorii unui dezvoltator imobiliar chinez vor să dea în judecată statul pentru neplata datoriilor

La începutul acestei luni, China South City nu a putut plăti principalul în valoare de 11,25 milioane de dolari pentru o emisiune de obligaţiuni în dolari care a ajuns la maturitate în data de 9 februarie şi este considerat de creditori a fi în incapacitate de plată cu privire la datorii offshore în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

Grupul de creditori se pregăteşte să demareze o acţiune juridică la un tribunal din Hong Kong împotriva vehiculului de stat Shenzhen SEZ Construction and Development Group Co., care deţine 29% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar China South City, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Dacă acţiunea juridică va fi înaintată, ar fi primul proces intentat unui dezvoltator imobiliar chinez sprijinit de stat pentru recuperarea plăţilor datorate creditorilor, de la debutul intrării în criză a acestui sector în 2021.

Acesta este doar unul dintre cazurile intentate la tribunalele din Hong Kong de creditorii offshore împotriva dezvoltatorilor imobiliari chinezi şi în care aproape toţi cer lichidarea dezvoltatorilor după ce aceştia din urmă nu au reuşit să îşi ramburseze datoriile.

Sectorul imobiliar, un important pilon al celei de-a doua economii a lumii, a trecut dintr-o criză în alta începând din 2021, după ce presiunile autorităţilor de reglementare asupra unui boom al construcţiilor pe datorie a declanşat o criză de lichidităţi.

Cu sediul la Shenzhen, China South City este unul din primii dezvoltatori imobiliari care au primit sprijin guvernamental în 2022, când s-a confruntat cu presiuni financiare. La acea dată, Shenzhen SEZ, care este controlat de organismul care gestionează activele statului chinez, a cumpărat o participaţie de 29% la dezvoltatorul imobiliar şi a oferit clauze de tip keepwell deţinătorilor de obligaţiuni China South City.

Conform unei clauze de tip keepwell, o firmă mamă se angajează să menţină solvabilitatea şi sprijinul financiar pentru o subsidiară pentru o anumită perioadă de timp prevăzută în acord. Astfel de clauze au fost utilizate de companiile chineze în ultimii ani pentru emiterea de obligaţiuni offshore.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Erdogan speră ca Turcia să fie reintegrată în programul SUA F-35
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat încrederea în reintegrarea progresivă a Turciei în programul american de F-35 şi în faptul că Ankara va primi avioanele de vânătoare......
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Bacău, primul din România care cere finanțare pentru un proiect major de energie regenerabilă
Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este primul din România care a depus cerere de finanţare pentru un proiect ...
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, ...
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...