Creditul pentru firme şi populaţie a crescut în martie cu 0,5%, la 223,88 miliarde lei

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în martie cu 0,5% faţă de februarie, la 223,88 miliarde lei, ca urmare a avansului înregistrat la împrumuturile în valută, potrivit datelor anunţate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 08:55
Creditul pentru firme şi populaţie a crescut în martie cu 0,5%, la 223,88 miliarde lei

În termeni reali, creşterea a fost de tot de 0,5%.

În perioada menţionată, creditul în lei a scăzut cu 0,3% (-0,3% în termeni reali), la 84,14 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 1%, la 139,73 miliarde lei (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 9,7 milioane euro), se arată într-un comunicat al BNR.

Faţă de martie 2012, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,2% (-5,2% în termeni reali), pe seama majorării cu 3,4% a componentei în lei (-1,8% în termeni reali) şi a diminuării cu 2,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 3,1%).

Creditul guvernamental a scăzut în martie cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 73,17 miliarde lei, iar faţă de martie 2012 a înregistrat o diminuare de 9,6% (-14,1% în termeni reali).

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat cu 2,7% faţă de februarie, la 200,81 miliarde lei.

Economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au cifrat la 76,94 miliarde lei, în creştere cu 2,3%. Faţă de martie 2012, au înregistrat o creştere de 2,4% (-2,7% în termeni reali).

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 4,8%, până la 50,5 miliarde lei. La 31 martie 2013, depozitele în lei ale persoanelor juridice au scăzut cu 3,3% (-8,1% în termeni reali) faţă de 31 martie 2012.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice, exprimate în lei, au crescut cu 1,8%, la 73,36 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,7%, la 16,6 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 17,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 16,4%).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 17,9% (exprimate în euro, au crescut cu 17%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice exprimate în lei s-au majorat cu 16,3% (exprimate în euro, au crescut cu 15,3%).

Te-ar mai putea interesa și
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a lansat primul său raport global privind solurile negre, care sunt mai ameninţate ca oricând din cauza crizei climatice,......
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce ...
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...