Cresc amenzile de circulaţie, de la 1 ianuarie

Odată cu creştere salariului minim, vor creşte şi amenzile. De la 1 ianuarie, şoferii pot ajunge să plătească până la 2.000 de lei amendă dacă nu respectă regulile de circulaţie. Cuantumul amenzilor va mai creşte o dată, la 1 iulie.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 09:10
Cresc amenzile de circulaţie, de la 1 ianuarie

Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariului minim pe economie, de la 900 de lei, la 975 de lei, începând cu data de 1 ianurie 2015, potrivit proiectului de buget. O nouă creştere este prevăzută pentru 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 1.050 de lei.

Majorarea salariului minim aduce după sine şi o creştrere cuantumului amenzilor rutiere. Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stbilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicte. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestui aduce cu sine o creştere a amenzilor. Astfel, cele mi mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, că vorbitul la telefon sau ne-purtarea centurii de siguranţă ajung la 195 de lei (2-3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 1.950 de lei. Aici intră, spre exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmtriculare.

Odată cu creşterea salariului minim de la 1 iunie, amenzile de circulaţie vor creşte cu încă 7,6%. Deci, la vară, cea mai mică amendă va fi 210 lei, iar cea mai mare 2.100 de lei.

Vezi clasele de amenzi din CODUL RUTIER aici

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...