1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Companii

Companii româneşti mai atractive. Creşte ponderea lor în coşul indicelui bursier global MSCI Frontier Markets


Ponderea cumulată a celor cinci companii româneşti listate în indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urma sa crească de la 2,23% până la 3,38%. Creşterea survine ca urmare a schimbării modului de calcul al indicelui care măsoară performanţele pieţelor de capital numite „de frontieră”, spune un raport al BVB, primit la redacţia ECONOMICA.NET. Pieţele de frontieră sunt cele mai mici dintre cele monitorizate constant de investitori.

31 iul, 2014 | | ECONOMICA.net

Până în noiembrie 2014, ponderea cumulată a acţiunilor Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN), incluse în indicele global al pieţelor de frontieră, ar putea creşte până la 3,38%.

„Această creştere va reflecta mai bine progresele înregistate de piaţa de capital din România şi, de asemenea, este parte a schimbărilor metodologiei de calculare a indicelui şi a ieşirii a două ţări din categoria pieţelor de frontieră”, se spune într-un raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), primit la redacţia ECONOMICA.NET.

Indicele MSCI Frontier Markets 100 este un indice în care se poate investi prin instrumente derivate sau prin titlurile fondurilor de investiţii de tip ETF, care îi copiază structura.

Un indice bursier măsoară amploarea variaţiilor preţului acţiunilor incluse în anumite proporţii în portofoliul indicelui respectiv.

Noua metodologie de calcul  prevede o creştere a cerinţelor pentru nivelul minim al capitalizării free float-ului, până la circa 240 milioane dolari americani, pe baza datelor din ianuarie 2014. Numărul de companii din componenţa indicelui poate varia între 85 şi 115 (faţă de 100 în structura anterioară), în timp ce primele două ţări vor putea deţine împreună o pondere maximă de 40% (faţă de 50% în structura anterioară). În prezent Kuweit şi Nigeria au cea mai mare pondere în indicele MSCI Frontier Markets 100.

“Revizuirea indicelui MSCI Frontier Market 100 va avea efecte benefice pentru piata de capital din Romania. Obiectivul principal al BVB, sustinut pe scara larga de participantii la piata, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Guvern, este promovarea la statutul de piata emergenta de catre MSCI”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru a fi reclasificata piata emergenta, piata de capital din Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii cantitative si calitative. Criteriile cantitative prevad existenta a minim trei companii listate care sa indeplineasca simultan toate cerintele de dimensiune si de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursiera a companiei, capitalizarea bursiera a free float-ului și un indicator de lichiditate).

Companiile care se apropie cel mai mult de indeplinirea acestor criterii sunt Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz si BRD-Groupe Societe Generale.

Metodologia revizuită a indicelui MSCI Frontier Markets 100 a intrat în vigoare în luna mai 2014, urmând să fie implementată gradual, în şapte etape, procesul încheindu-se în noiembrie 2014.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO