1EUR = 4.7352 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Creştere cu 0,6% a producţiei industriale. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în industria prelucrătoare

Producţia industrială a crescut, în trimestrul I din 2016, cu 0,6% ca serie brută, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, iar cele mai bune rezultate au fost înregistrate în industria prelucrătoare, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

12 mai, 2016 | Agerpres

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie - martie din acest an, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,5% faţă de primele trei luni din 2015, ca urmare a activităţii scăzute din industria extractivă (-17%) şi din cea a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,6%). Pe de altă parte, industria prelucrătoare a înregistrat o creştere de 0,9%.

De asemenea, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 0,6%, în primul trimestru al anului, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+1,8%). În schimb, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 17,4%, respectiv cu 3,9%.

Statistica oficială relevă, totodată, că în luna martie 2016, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 10,3%, datorită tuturor sectoarelor industriale, respectiv: industria prelucrătoare (+11,1%), industria extractivă (+7,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,3%).

În plus, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,1% faţă de luna precedentă, ca urmare a rezultatelor consemnate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%). Industria extractivă şi industria prelucrătoare au scăzut cu 6,4%, respectiv cu 0,5%.

Nu în ultimul rând, în martie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+4,3%), dar industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 22,3%, respectiv cu 1,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,4%, ca efect al activităţii reduse din industria extractivă (-21,6%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%). La polul opus s-a situat industria prelucrătoare, cu o creştere de 1%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO