Creştere cu 11% a numărului de locuinţe livrate în primul trimestru, în România – analiză

Numărul de locuinţe livrate în primul trimestru din 2022, în România, a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, iar valoarea investiţiilor a ajuns la 4,6 miliarde de lei, mai mare cu peste 50%, ca urmare a preţurilor la materialele de construcţii, susţin consultanţii Colliers, într-o analiză de specialitate, publicată miercuri.
AGERPRES - mie, 03 aug. 2022, 12:57
Creştere cu 11% a numărului de locuinţe livrate în primul trimestru, în România - analiză

În timp ce, în 2021, au fost livrate 71.405 locuinţe la nivel naţional, în creştere cu 5% faţă de anul precedent, suprafaţa totală autorizată de către dezvoltatori s-a majorat cu peste 15%, comparativ cu datele din 2020, la peste 12 milioane mp. În acest context, specialiştii estimează că sectorul rezidenţial se îndreaptă spre noi maxime în ceea ce priveşte livrările anul acesta.

Conform Colliers, în primul trimestru al anului în curs s-a înregistrat o creştere cu 11% a numărului de locuinţe livrate, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021, iar volumul investiţiilor în locuinţe noi s-a majorat cu 21% în aceeaşi perioadă. Astfel, valoarea investiţiilor în construcţia de noi locuinţe a ajuns, în perioada ianuarie – martie 2022, la 4,6 miliarde lei, în creştere cu peste 50%, avans ce subliniază creşterea semnificativă a preţurilor materialelor de construcţii, notează experţii.

La nivelul Capitalei, datele arată că diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrările de locuinţe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019. „Izbucnirea pandemiei a prăbuşit cererea pentru locuinţe în trimestrul 2 din 2020, când piaţa a îngheţat şi am înregistrat o scurtă perioadă de scăderi de preţuri după 7 ani de creşteri succesive. În prezent, ecartul dintre cerere şi ofertă se menţine semnificativ, însă vedem semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor creşte, iar cererea va înregistra un recul”, se menţionează în analiza de specialitate.

Potrivit sursei citate, în restul ţării, diferenţa dintre numărul de tranzacţii şi livrări s-a majorat de aproape trei ori în ultima perioadă, faţă de anul 2019, iar Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, cu circa o treime din tranzacţiile consemnate la nivel naţional. De asemenea, zona metropolitană a Bucureştiului este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formează, împreună, ultima treime.

În prezent, peste 21.000 de unităţi se află în construcţie în Bucureşti şi în împrejurimi, circa 7.000 unităţi în Iaşi şi peste 5.000 în Cluj-Napoca.

„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidenţiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de circa 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puţin 8 ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflaţie ridicată şi de o creştere a dobânzilor faţă de minimele istorice din 2020, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului”, explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 62 de ţări şi 17.000 de specialişti. Compania înregistrează venituri anuale de 4,3 miliarde de dolari şi active gestionate de 77 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie......
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...