Creştere cu 2,3% a producţiei industriale în perioada ianuarie – iunie 2015

Producţia industrială s-a majorat, în perioada ianuarie - iunie 2015, cu 2,3%, principalele rezultate pozitive fiind consemnate în industria prelucrătoare, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date marţi publicităţii.
Economica.net - mar, 11 aug. 2015, 08:42
Creştere cu 2,3% a producţiei industriale în perioada ianuarie - iunie 2015

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 2,9%. În acelaşi timp, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 5,6%, respectiv cu 0,6%, scrie Agerpres.

De asemenea, în perioada analizată, comparativ cu primele şase luni din 2014, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primul semestru din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, a crescut cu 3,1%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare, cu 3,5%.

Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 5,2%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.

La nivel lunar, în iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 2,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 3,1% şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 1,8%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 9%.

Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urcat cu 0,6%, susţinută de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 2,3%.

Scăderi s-au consemnat în industria extractivă şi industria prelucrătoare, cu 2,5%, respectiv cu 1,7%.

Datele INS arată că, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în iunie 2015, producţia industrială (serie brută) a urcat cu 3,1%, ca urmare a creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,9% şi a industriei prelucrătoare cu 3,2%. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 4,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în iunie anul curent cu 2,7%, faţă de iunie 2014.

Potrivit INS, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 5,0%, respectiv cu 0,9%, în timp ce industria extractivă a înregistrat o scădere de 5,9%.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 - Pfizer, 8.481 - AstraZeneca şi 8.623 -......
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul ...
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea ...
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...