Creşterea cu 32% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice, aprobată de CGMB

Un proiect care vizează majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice practicate de RADET Bucureşti a fost aprobat de Consiliul general, însă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că această hotărâre nu vizează consumatorii casnici.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 12:09
Creşterea cu 32% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice, aprobată de CGMB

‘Îi asigur pe toţi bucureştenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea sub nicio formă de suferit, deci factura nu se va majora la întreţinere, la apă cală şi căldură, ca urmare a faptului că regia de termoficare a municipiului a solicitat Consiliului general o majorare a tarifului cu 32%, tarif care nu a mai fost ajustat din 2011, regia aflându-se în procedură de insolvenţă’, a precizat marţi Firea, în deschiderea şedinţei Consiliului general al Municipiului Bucureşti.

Conform proiectului, ‘se avizează de principiu tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termică prin sistemul centralizat de încălzire a municipiului Bucureşti, după cum urmează: tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la nivelul de 141,17 lei/Gcal (fara TVA); tarif pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar la nivelul de 80,39 lei Gcal (fără TVA)’.

Totodată, RADET propune modificări şi la preţurile de producere şi distribuţie a energiei termice la centralele termice de cvartal la un nivel de 332,45 de lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizată consumatorilor casnici şi la 361,97 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici.

‘Se avizează de principiu preţurile de producere a energiei termice la Centrala Termică – Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici şi la un nivel de 195,66 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici’, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate se arată că, în afară de creşterile preţurilor de producere ale energiei termice, faţă de 2011, când au fost aprobate actualele tarife, preţul apei reci a crescut, în etape, de la 2,26 lei/mc la 4,13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, preţul energiei electrice active rămânând practic neschimbat.

‘Din analiză, se constată ca începând cu 1 iulie 2017 costurile aferente activităţii de distribuţie şi transport au fost influenţate de creşterea costului specific cu energia termică pierdută la transport şi distribuţie de la 44,17 lei/Gcal (în tariful actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, în tariful de transport al energiei termice furnizat din punctele termice proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (în tariful actual) la 34,18 lei/Gcal. O altă cheltuiala care influenţează tariful o reprezintă cea cu apa de adaos’, se mai arată în raportul de specialitate.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...