Creşterea economiei Franţei a stagnat neaşteptat în trimestrul doi

Economica.net
29 07. 2016
eiffel_tower_paris_france_19_51354600

A doua economie a zonei euro a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie – iunie 2016, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,2%.

În mod tradiţional, motorul de creştere al economiei – cheltuielile de consum – a stagnat în trimestrul doi din 2016, comparativ cu un avans de 1,2% în precedentele trei luni, pe fondul protestelor violente de stradă şi a grevelor. Investiţiile companiilor au scăzut cu 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016, după ce în precedentele trimestre s-au înregistrat creşteri. Exporturile au înregistrat un declin de 0,3%, pentru al doilea trimestru consecutiv.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a apreciat că datele privind evoluţia PIB-ului sunt ‘dezamăgitoare’, dar Guvernul îşi menţine estimarea de creştere a economiei de 1,5% în acest an.

Luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognoza de creştere a Franţei în 2017, din cauza incertitudinilor provocate de Brexit. Pentru acest an FMI şi-a menţinut la 1,5% estimarea de creştere a economiei franceze, în linie cu prognoza Guvernului de la Paris, dar pentru anul viitor se aşteaptă la un avans de 1,25%, faţă de 1,5% previzionat anterior.

Investiţiile în afaceri vor fi afectate de incertitudinile provocate de referendumul din Marea Britanie, care a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare, se arată în raportul FMI.

Eforturile de consolidare fiscale ale Guvernului s-ar putea împotmoli în următorii ani, dacă avansul cheltuielilor nu va fi menţinut mai redus decât rata inflaţiei, ceea ce Franţa nu a reuşit să facă în ultimii ani, avertizează instituţia financiară internaţională.

Deficitul public al Franţei va scădea la 3% din PIB în 2017, de la un deficit estimat la 3,3% din PIB anul acesta, previzionează FMI. Deşi deficitul va fi în linie cu limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE, va fi peste nivelul de 2,7% din PIB în 2017, la care s-au angajat autorităţile franceze.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, se aşteaptă ca până în 2017 deficitul să revină sub 3% din PIB, dar economiştii preconizează un deficit de 3,2% în 2017 şi de 3% în 2018.