Creşterea în industrie şi-a pierdut, în aprilie, o bună parte din elanul puternic al lunii martie – Barometru

Creşterea în industrie şi-a pierdut, în aprilie, o bună parte din elanul puternic pe care l-a înregistrat în martie, în condiţiile în care majoritatea indicatorilor au căzut sensibil şi s-au apropiat de valorile medii din ultimele 30 de luni, potrivit Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP şi SNSPA-Facultatea de Management.
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 06:28
Creşterea în industrie şi-a pierdut, în aprilie, o bună parte din elanul puternic al lunii martie - Barometru

‘Este destul de clar că luna martie a fost o lună foarte bună, dar ieşită din comun. Interesant este şi faptul că s-a repetat aproape matematic tiparul din martie-aprilie 2016, în sensul unei accelerări puternice în martie şi o ‘pierdere a suflului’ în aprilie’, precizează realizatorii documentului într-un comunicat.

Volumul producţiei a scăzut de la 64 de puncte în martie, la 57 în aprilie, declin care pare să fie determinat de cererea internă şi externă. Comenzile noi în general au avut o traiectorie descendentă similară, de la 63 în martie la 56 în aprilie iar comenzile pentru export au scăzut chiar mai accentuat, de la un index record de 69 de puncte în martie, la 57 în aprilie.

Importurile de materii prime şi materiale necesare producţiei au scăzut de la 65 la 59 de puncte în timp ce stocurile, care au scăzut puternic în luna decembrie 2016, continuă să se afle în zona de contracţie. În martie s-a produs o uşoară revenire (48 de puncte), dar în aprilie indexul stocurilor a recăzut la 45.

Comenzile neexecutate au ajuns în aprilie la 44 de puncte, de la 51 în martie.’Scăderea se accentuează pe măsura reducerii comenzilor şi semnalează apariţia excesului de capacitate productivă’, explică autorii Barometrului.

Preţurile încasate de firme pentru produsele vândute au scăzut de la un index de 58 în martie, la 53 în aprilie însă nivelul rămâne în zona de expansiune, iar scăderea este probabil rezultatul comenzilor mai mari contractate în lunile anterioare la un preţ mai mic.

‘Totuşi, vedem şi câteva schimbări încurajatoare. Sunt trei la număr, dar încă nu putem spune dacă reflectă o tendinţă durabilă sau influenţa unor forţe conjuncturale. Ne referim la ocuparea forţei de muncă, costurile de producţie şi cheltuielile de capital. Numărul de angajaţi pare să revină pe creştere. Indexul a crescut de la 48 în martie, la 54 în aprilie. Ar putea fi efectul ‘boomului’ de activitate din martie, al sezonalităţii, sau al aşteptărilor managerilor referitoare la activitatea viitoare. Cheltuielile de producţie au scăzut de la 71 în martie la 65 în aprilie. Presupunem însă că schimbarea se datorează în primul rând reducerii activităţii şi poate, scăderii costurilor cu energia, în comparaţie cu lunile de iarnă. Cheltuielile de capital au crescut în ultimele patru luni uşor, dar constant, de la un index de 51 în ianuarie, la 52 în februarie, 53 în martie şi 55 în aprilie’, se mai arată în comunicatul citat.

Aşteptările managerilor pentru următoarele 6 luni sunt nemodificate, indexul de optimism calculat ca medie a speranţelor cumulate privind cererea, producţia şi încasările se află în zona pozitivă (peste 50), dar are aceeaşi valoare ca şi în martie: 63 de puncte.

Pe de altă parte, deşi activitatea din industrie rămâne în zona de creştere, totuşi 72,7% din indicatorii măsuraţi de Barometru au căzut în aprilie, faţă de martie, în timp ce restul indicatorilor au crescut. Pe termen scurt, volatilitatea şi incertitudinea în industrie par să persiste.

Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie este realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 17-19 mai 2017. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...