Creşterea PIB ar putea ajunge la 3%, în 2024 – analiză OTP Bank

Economia României a înregistrat în 2023 o creştere mai slabă decât se estima anterior, însă există şi perspective bune, creşterea din anul 2024 fiind estimată la aproape de 3%, consideră analiştii OTP Bank.
AGERPRES - joi, 15 feb. 2024, 05:07
Creşterea PIB ar putea ajunge la 3%, în 2024 - analiză OTP Bank

Perspectivele pentru acest an sunt influenţate în cea mai mare parte de redresarea consumului, susţinut de salariile reale mai mari, a ritmului activităţii din construcţii şi a evoluţiilor din zona euro, scrie Agerpres care citează analiza realizată de OTP Bank.

În primele trei trimestre ale anului trecut, în condiţiile unui consum mai slab şi ale unor exporturi mai reduse, creşterea PIB-ului a fost doar de 1,4%. În acelaşi timp, inflaţia a scăzut brusc anul trecut şi, după ce a pornit de la 15,1% în ianuarie, în luna decembrie a ajuns la 6,6%. Totuşi, BNR a menţinut rata de referinţă la 7%, în condiţiile în care dezinflaţia se opreşte temporar în prima jumătate a anului 2024, subliniază sursa citată.

Performanţa PIB-ului în T1 – T3 a fost alimentată de sectoarele IT, construcţii şi servicii, în timp ce industria, care reprezintă peste 20% din formarea PIB-ului, a avut o contribuţie negativă. Sectorul HoReCa a avut un start bun în primul trimestru, dar a cunoscut o încetinire severă începând cu al doilea trimestru al anului trecut. În acelaşi timp, s-a înregistrat o redresare în sectorul agricol, după declinul puternic din 2022.

Potrivit sursei citate, în 2024, creşterea PIB-ului va accelera până la aproximativ 2,8%, determinată de cheltuielile gospodăriilor şi de o revenire treptată a dinamicii exporturilor, în timp ce creşterea investiţiilor va rămâne puternică.

„Având în vedere evoluţiile de la final de an, indicatorii din trimestrul patru sugerează că încetinirea creşterii a atins probabil punctul minim şi că a început o redresare treptată, determinată în principal de creşterea salariilor reale, în urma scăderii inflaţiei. Evoluţiile la care am asistat până acum sunt influenţate de cererea gospodăriilor, activitatea susţinută din sectorul construcţiilor implicând creşterea cheltuielilor de investiţii, din care o mare parte este finanţată din fonduri europene nerambursabile”, au semnalat analiştii OTP Bank.

Inflaţia s-a redus constant începând cu luna februarie 2023 şi a ajuns la nivelul de 6,6% în decembrie. Începând cu luna ianuarie 2024, este probabil ca procesul de dezinflaţie să se fi oprit temporar din cauza măsurilor fiscale.

„Luna ianuarie a adus probabil un revers temporar în procesul de dezinflaţie, pe seama măsurilor fiscale implementate. Preţurile încă mari ale petrolului contribuie, de asemenea, la oprirea scăderii inflaţiei în primul trimestru al acestui an, iar prognoza arată că inflaţia preţurilor serviciilor şi a bunurilor va rămâne relativ inflexibilă, în timp ce inflaţia preţurilor alimentelor va continua să scadă”, spun analiştii băncii.

Aceştia consideră că, în pofida măsurilor de consolidare fiscală implementate în acest an, deficitul bugetar va rămâne aproape de 6% din PIB, având în vedere noua Lege a pensiilor şi cheltuielile care vor fi generate de alegeri. O consolidare fiscală mai vizibilă ar putea începe din anul 2025, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivul de deficit de 3% stabilit de UE.

În context european, BCE a avertizat că pieţele trebuie să se aştepte la dobânzi mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp, iar reducerea lor nu va avea loc prea curând. Având în vedere aşteptările locale de dezinflaţie pentru începutul anului 2024, este puţin probabil ca Banca Naţională să înceapă reducerea ratei de referinţă înainte de vara acestui an.

„BNR a urmărit cu atenţie echilibrul dintre rata inflaţiei şi rata de referinţă pe tot parcursul anului, încercând să nu îngreuneze activitatea economică locală dar, în acelaşi timp, să forţeze inflaţia către un nivel cât mai redus posibil. Evoluţiile viitoare ar cere continuarea acestui control strict, iar în condiţiile unei opriri temporare a dezinflaţiei, banca centrală ar putea menţine rata la nivelul actual până în a doua jumătate a anului 2024”, mai menţionează sursa citată.

Analiza mai semnalează că, deşi performanţa economică a fost mai slabă, piaţa forţei de muncă a rămas relativ robustă în 2023, cu un nivel redus al şomajului. Salariile reale au reuşit să crească puternic, pe măsură ce inflaţia a scăzut, iar creşterea lor este susţinută în continuare de majorarea salariului minim din luna octombrie a anului trecut şi de o viitoare creştere posibilă în luna iulie 2024.

Conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, Economia României a crescut anul trecut cu 2%, iar în ultimul trimestru din 2023 Produsul Intern Brut (PIB) a urcat cu 1% faţă de acelaşi trimestru din 2022, însă a scăzut cu 0,4%, comparativ cu trimestrul anterior.

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezenţă foarte bună în Europa Centrală şi de Est, care oferă soluţii financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât şi corporate. După patru ani de creştere constantă şi considerabilă pe toate liniile de afaceri, OTP Bank România trece către un proces de consolidare a portofoliului şi operaţiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să o finalizeze anul acesta
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să ...
Exemplu bun de mobilizare pe secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, anunță miercuri secretarul de stat în Transporturi ...
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei ţări ...
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 Afumați – Pantelimon din A0 Nord avansează, anunță miercuri Cristian Pistol, ...