Creşterea prescrierilor de generice va aduce economii de 100 mil. euro la costurile cu medicamentele

Economica.net
12 09. 2013
medicamente_75796300

„Industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la reducerea costurilor sistemului de sănătate publică şi, implicit, la creşterea accesului la tratament al pacienţilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sănătate sustenabile au adoptat deja măsuri concrete de încurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienţi şi buget”, a declarat, joi, la International Health Forum, Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Directorul general al producătorului Zentiva România, Simona Cocoş, a dat ca exemplu economiile realizate în cazul tratamentului osteoporozei.

„Dacă un pacient se tratează pentru osteoporoză cu medicamente generice economiseşte 1.000 lei pe an, cât este o pensie”, a arătat Cocoş.

Potrivit APMGR, pentru ca să fie disponibile pe piaţă, medicamentele generice trebuie să depăşească bariere impuse de reglementări, dar şi cele investiţionale care afectează producătorii de profil.

Printre soluţiile propuse de APMGR se numără prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internaţionale (DCI), cu posibilitatea ca medicul să specifice o marcă, combinată cu o ţintă valorică pentru prescrierea de generice, eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru reţetele DCI, monitorizarea prescrierilor, accelerarea procesului de înregistrare pe piaţă a medicamentelor generice, modificarea taxei clawback şi stimularea investiţiilor în industria producătoare de medicamente generice.

În ceea ce priveşte stimularea investiţiilor, asociaţia propune introducerea temporară a unei garanţii de preţ pentru investiţiile realizate de producătorii locali în modernizarea tehnologiilor şi clarificarea legislaţiei care reglementează stimulentele pentru cercetare şi dezvoltare.

În ceea ce priveşte preţurile, APMGR vrea eliminarea mecanismului de calcul raportat la preţul medicamentului original.

„Preţul medicamentului generic este de 65% din al celui original. Dacă medicamentul original se ieftineşte, trebuie redus şi preţul genericului şi poate ajunge la un nivel la care nu mai poate fi fabricat şi dispare de piaţă”, a explicat Damian.

În cifre, industria farmaceutică românească înseamnă peste 20 de fabrici, care produc 1.500 de medicamente generice, cu vânzări anuale de 650 milioane euro pe piaţa locală şi circa 200 milioane euro la export.

Conform APMGR, în perioada 2006-2011, producătorii locali de generice au investit în România 1,5 miliarde de euro.